Teknolojiye erişimin artması, beraberinde ergenlerin internet bağımlılığı riskini de artırıyor. Birçok oyun bağımlısı, oyunlardan uzak kaldığında kötü, çöküntü hissederek, oyun arzulama duygularına kapılabiliyor. Oyun bağımlılarının birçoğun da psikiyatrik rahatsızlık olduğu belirtiliyor. Son dönemde internet oyunu oynama bozukluğu olan 50 çocuk üzerinden yapılan bir araştırmadan ilginç sonuçlar elde edildi. 

Sağlık Bilimleri Üniversitesi Bakırköy Prof. Dr. Mazhar Osman Ruh Sağlığı ve Sinir Hastalıkları Sağlık Araştırma ve Uygulama Merkezi Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Polikliniği’ne başvuran, 12-18 yaş arasında, internet oyunu oynama bozukluğu olan 50 çocuğun yüzde 50’sinde hiperaktivite ve dikkat eksikliği tespit edildi.  

En az bir tanı...

Dr. Esra Bulanık Koç tarafından yapılan araştırmada, çocukların yüzde 38’inde sosyal anksiyete bozukluğu, yüzde 22’sinde karşıt olma, karşı gelme bozukluğu, yüzde 20’sinde ise depresif bozukluk olduğu vurgulandı.  

İnternet bağımlılığı ile ilişkili risk faktörleri inceleyen bir diğer araştırma ise Dr. Melike Topal tarafından gerçeleştirildi. Bakırköy Prof. Dr. Mazhar Osman Ruh Sağlığı ve Sinir Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Polikliniği’ne başvuran, 12-18 yaş arasında, ilaç kullanmayan 52 ergenin yüzde 92’sinde en az bir tanı saptandı. En sık saptanan tanı yüzde 48 ile dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu olurken, sosyal anksiyete bozukluğu olanlar yüzde 44, depresif bozukluk yüzde 38 ve karşıt olma karşı gelme bozukluğu yüzde 29 olarak tespit edildi. Araştırmanın sonuç kısmında ise “Bu çalışmada internet oyunu oynama bozukluğu olan ergenlerde yüksek oranda psikiyatrik eş hastalanım ve yüksek dürtüsellik düzeyi saptanmıştır. Psikiyatrik eş hastalanım varlığı mevcut durumun gidişini ve tedavisini olumsuz etkilemektedir” denildi. (Mert İnan/Milliyet)