Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, “Twitter, Facebook gibi yer sağlayıcıların Türkiye’de data merkezi kurmasını kolaylaştıracak adımlar atacağız. Bu adımlardan ilki, bu yer sağlayıcıların uygulamalarına yönelik 5651 sayılı yasada yer alan hapis cezasını kaldıracağız. Bunun yerine para cezası getireceğiz” dedi.
Cezai uygulamalarda yapılacak değişikliğin yanı sıra data merkezlerinin kurulabilmesi için teşvikler verileceğine dikkat çeken Yıldırım, “Bilgileri Türkiye'de toplayabilmek için yer sağlayıcıların Türkiye'deki data merkezi yatırımlarına teşvik vereceğiz" şeklinde konuştu.
Uluslararası siber suçlar sözleşmesini de meclisten geçireceklerini dile getiren Yıldırım, "Bu sözleşme sayesinde içlerinde ABD, Rusya, Almanya gibi ülkelerinde bulunduğu 47 ülkeyle siber suçlara yönelik işbirliği yapabileceğiz" dedi.
Gazetelerin Ankara temsilcileriyle iftarda buluşan Yıldırım, Facebook ve Twitter yetkilileriyle görüştüklerini ve bu kuruluşların öncekinden daha titiz davranmaya başladıklarını belirterek, internetin Birleşmiş Milletler'i olarak kabul edilen ve merkezi Los Angeles'ta bulunan ICANN'in, Ortadoğu merkezini İstanbul'a taşıma kararı aldığını açıkladı.
ICANN’in yeni merkezleri Singapur ve İstanbul
Yıldırım, internetle ilgili tüm dünyada sorunlar yaşandığının altını çizerek, "İnterneti ABD yönetiyor. Diğer ülkeler bunu biliyor ve buna tepki gösteriyor. Bu tepkiler, 120 ülkenin internet sistemini yöneten ve sadece ABD'de bulunan ICANN'in karar almasına neden oldu. Bu karara göre ICANN'in Ortadoğu ve Avrupa Merkezi Türkiye’ye İstanbul’a, Uzakdoğu Merkezi ise Singapur'a alınacak" dedi.
"Nefret ve ırkçılık sanal alemde de suç olacak"
Devletin insanların mağdur edilmesine seyirci kalamayacağını dile getiren Yıldırım, “Sanal alemde tüm ülkelerin yaşadığı sıkıntılara yönelik en keskin çıkışı hükümetimiz yaptı. Burada ciddi boşluklar var. Bir düzenleme yapılması gerekiyor. Düzenlemenin gerekliliğini söyleyince de ‘Siz özgürlükleri kısıtlıyorsunuz’ diyorlar. Onu diyenlerin kendileri mağdur olunca da ‘Nerede bu devlet!’ diyorlar. İnternet konusunda dünyada en serbest ülke şu anda Türkiye. Ancak bu serbestlik farklı amaçlar için kullanılmaya başladı. Bu nedenle önlemler alacağız. Irkçılık gibi, nefret gibi suçların sanal alemde de suç sayılması için girişimlerimiz olacak” dedi.
İnternetin geleceğinin tartışılması gerekliliğine de vurgu yapan Yıldırım, sözlerini şöyle sürdürdü: “Dünyada en etkin haberleşme sisteminin geleceği tabi ki sorgulanmalı. Kamuya yapılan siber saldırılar var. Bu sistem ticarette, eğitimde, devlette her yerde kullanılıyor. Bu nedenle yönetimi ve denetimi iyi işleyen bir yapıya kavuşturulmalı.”
Yakıttan ve zamandan tasarruf 14.5 milyar TL
Bakanlığının icraatlarını da değerlendiren Yıldırım, karayolları ile ilgili soruyu şöyle yanıtladı: “Karayolları konusunda Türkiye’nin 80 yıllık birikimine 2.5 kat ekleme yaptık. 16 bin 400 kilometre yol yaptık. Trafik miktarı yüzde 100, motorlu araç sayısı yüzde 100 arttı."
İletişimde Avrupa beşincisiyiz
Yıldırım, “İletişimde de Türkiye, Afrika seviyesindeydi. Oralardan alıp Avrupa beşinciliğine taşıdık. Türkiye bu alanda herkesi şaşırtan bir hızla ilerledi. İlerlemesini de sürdürecek” şeklinde konuştu.
Çok hızlı gittik, yeni hedefler belirleyeceğiz…
2018 ve 2023 hedeflerini çok önceden belirlediklerini söyleyen Yıldırım, “Bu hedeflere ve gerçekleşmelere bakınca çok hızlı yol aldığımızı gördük. Bazı alanlarda hedefleri geçmişiz. Bu nedenle Eylül ayı başında Ulaştırma Şurası yapacağız. Ve orada hedefleri tekrardan gözden geçirip, geliştireceğiz” dedi.
Haydarpaşa Garı aynen korunacak
Binali Yıldırım, Haydarpaşa Garı projesiyle ilgili de şu bilgileri verdi: “Gar binası yerinde kalacak. Bina değerlendirilecek. Ya kültür merkezi olacak veya ona başka bir fonksiyon verilecek. Gar binasının başka amaçlı kullanılması söz konusu değil; zaten yapısı ona müsait değil. Haydarpaşa Projesi içinde en prestijli yapı o olacak. Zaten raylar kaldırılmıyor; onlar da tescilli yapılara dahil edildi. Raylarda nostaljik tren seferleri yapılabilir. Etrafında iş merkezleri, eğlence merkezleri var, kültür ve turizm amaçlı mekanlar var. O denge çok gözetildi. Selimiye Kışlası’nın üzerinde bir irtifa yok, daha aşağıda. Dikey mimari olmayacak. Yaklaşık 1 milyon 300 metrekarelik bir alan var. Oradaki tarihi ve kültürel değerlere hiçbir halel getirmeden hayata geçireceğiz.”
FERİT B. PARLAK / DÜNYA