Şimdiye dek geliştirilmiş en ileri teknolojiye sahip uzay teleskobu James Webb, Dünya'nın uzak komşusu Neptün'ün halklasının şimdiye kadarki en net görüntülerini gönderdi.

Gezegenin üzerinde yer alan parlak nokta ve çizgiler, Neptün'ün güney kutbundaki bir girdabı çevreleyen bir girdabın da dahil olduğu metan-buz bulutlarına işaret ediyor.

Triton'un dikkat çekici şekilde görüntülenmiş olması, hem James Webb teleskobunun ileri teknoloji sivri uçları hem de tipik olarak güneş ışığının yüzde 70'ini yansıtan yoğunlaştırılmış nitrojen yüzeyi sayesinde. 

Popüler bir araştırma hedefi

Neptün bilim insanları için özellikle popüler bir araştırma hedefi olarak biliniyor. Çünkü Güneş'ten yaklaşık 2.8 milyar mil uzakta bulunan gezegen, yakın gezegenlerde bulunmayan çok düşük sıcaklıklar ve bir turu 164 yıl süren yörünge gibi özelliklere sahip. Ayrıca, Triton'un sıra dışı ters yörüngesi, uydunun Neptün'deki yerçekimine yenik düşen bir Kuiper Kuşağı nesnesi olabileceğini bile düşündürüyor.

Bu daha başlangıç

James Webb teleskopunun gönderdiği yeni veriler teleskobun yapacağı keşiflerin yalnızca başlangıcı olarak görülüyor. Araştırmacılar, gelecek yıl içinde hem Neptün hem de Triton hakkında daha fazla veri toplamayı umuyor. Dolayısıyla Neptün ve genel olarak uzay hakkındaki anlayışı geliştirebilecek çığır açan görüntüler için bir süre daha beklemek gerekebilir.

James Webb Uzay Teleskobu "Tarantula Bulutsusu"nu detaylı görüntüledi

 

James Webb, Phantom Galaksisi’nin büyüleyici güzelliğini görüntüledi

 

James Webb iş başında: İşte 12 milyar ışık yılı uzaklıktaki 'Einstein Halkası'

 

James Webb'ten bir ilk daha: Karbondioksit tespit etti

 

James Webb Teleskop görüntüsü suçuk paylaştı ve sonra özür diledi

 

James Webb Teleskobu ilk süpernovasını yakalamış olabilir