Şirket yetkilileri resmi açıklamayla da hack olayını doğruladı.

Şirketin internet sitesinin hacklenmesi ne anlama geliyor?
Şirketin internet sitesinin hacklenmesi internet sitesindeki tüm bilgilerin başkaları tarafından ele geçirilmesi ve veri tabanı dahil tüm dosyaların şifrelenmesi anlamına geliyor. Dosyaların şifrelenmesi fidye isteyen hackerlar ile karşı karşıya gelmek demek..

Bazı kaynaklara göre hackerlar e-bebek sitesini geri vermek için tam 300 Bitcoin fidye istedi. Fidyenin Türk Lirası karşılığı yaklaşık 19 milyon TL! 

Şirket bilgisayarlarının, sunucuların hackerlar tarafından fidye yazılımları ile şifrelenip yüksek rakamlar talep edilmesi bilinen bir yöntem.

E-ticaret de büyümek ve güvenli algısı oluşturabilmek için bir çok şirket güvenlik altyapılarına bütçelerinde önemli sayılacak tutarlarda büyük yatırımlar yapıyorlar.

e-bebek internet sitesi e-ticaretle başladığı ticaret hayatına gördüğü ilgi üzerine 52 ilde 162 fiziki mağaza zincirleri de açarak Türkiye’de yaygın bir mağaza zinciri de kurmuştu.

Olayın perde arkasında neler yaşandı?
Hack olayının ardından şirket yetkilileri, fiziki mağaza zincirlerinde de uzunca bir süre bilgisayar sistemlerini kulanıma kapatarak tüm işlemleri manuel yapmak zorunda kaldı.

Bir hafta aradan sonra geçtiğimiz haftasonu internet sitesini tekrar faaliyete sokan e-bebek yöneticileri siteyi ve kullanıcı bilgilerini kurtarmak için ne gibi bir yol izlediklerini açıklamadılar.

Sitenin tekrar kullanıma açılması ile sitenin güvenli olup olmadığına dair akıllara gelen sorulara karşılık, şirket yetkilileri sitede birçok güvenlik duvarı oluşturdukları ve sitenin kontrolleri yapıldıktan sonra tekrar açıldığını belirttiler.

Telefonla ulaştığımız e-bebek CEO’su Halil Erdoğmuş, en çok merak edilen konulardan birisi olan müşteri kredi kartı bilgileri hakkında, müşterilerinin kredi kartı bilgilerinin sistemlerinde hiçbir zaman kayıt altına alınmadığını dolayısıyla hackerların bu bilgilere ulaşamadığına vurgu yaparken daha fazla açıklama yapmaktan kaçındı.

Şirket bu durumdan nasıl kurtuldu?
Sitenin tekrar kullanıma açılması için istenen fidyenin verilip verilmediğine dair şirket yetkilileri herhangi bir açıklama yapmadı.

e-bebek Siber saldırıya uğradı