İki ayaklı robot Cassie bir ilki başardı. Oregon Eyalet Üniversitesi araştırmacıları bir robot geliştirdi. Robotik profesörü Jonathan Hurst yönetimindeki ekip, ABD Savunma Bakanlığı İleri Araştırma Projeleri Ajansından 1 milyon dolarlık hibe aldı. Araştırmacılar 2017’de robotu tanıttı ve ardından öğrenciler makine öğrenimi yöntemlerini araştırmaya koyuldu. Son olarak ekip, robotu koşturarak başarılı çalışmanın ayrıntılarını paylaştı.

İki ayaklı robot Cassie muhteşem bir koşucu

Oregon Eyalet Üniversitesi ekibi, Cassie’yi test etmek için 5 kilometrelik bir rota belirledi. Cassie, rotayı 53 dakikada kablosuz ve tek bir pil şarjıyla tamamladı. Böylece, açık havadaki koşu testini başarıyla geçti. Ayrıca Cassie, ilişkili bir projede merdivenlerden inip çıkmakta da ustalaştı.

Agility Robotics’in kurucu ortağı Jonathan Hurst açıklama yaptı. Hurst, “OSU Mühendislik Kolejindeki Dinamik Robotik Laboratuvarı öğrencileri, biyomekanik ve mevcut robot kontrol yaklaşımlarından elde edilen uzmanlığı yeni makine öğrenimi araçlarıyla birleştirdi. Bu tür bütünsel bir yaklaşım, hayvan benzeri performansı mümkün kılacaktır. İnanılmaz heyecan verici.” dedi.

Dizleri devekuşu gibi bükülen Cassie, derin pekiştirmeli öğrenme algoritması olarak bilinen yöntemle koşmayı kendi kendine öğrendi. Koşmak, dinamik dengeleme gerektirir ve Cassie hareket ederken dik durmak için ince ayarlamalar yapmayı öğrendi. Yine de Cassie kusursuz değil. Çünkü, koşuda iki kez düştü. Bir kez bilgisayar beyni aşırı ısındığı için, diğeri ise insan denetleyicisi onu çok hızlı bir şekilde viraj almaya yönlendirdiği içindi. Evet, Cassie tamamen kendi kendine koşmadı.

Dinamik Robotik Laboratuvarında geliştirilen ATRIAS, insan yürüme dinamiklerini yeniden üreten ilk robottu. ATRIAS’ın ardından Cassie geldi ve ardından Agility’nin insansı robotu Digit. Ancak iki ayaklı robotlar özellikle Boston Dynamics‘in yaptığı gibi dört ayaklı robotlarla karşılaştırıldığında, doğası gereği daha az sağlam. Çünkü dört ayak üzerinde duran bir şeyi devirmek daha zordur.

Hurst, paket teslimatı gibi lojistik işlere ek olarak, iki ayaklı robotların nihayetinde insanlara kendi evlerinde yardımcı olacak zeka ve güvenlik yeteneklerine sahip olacağını söyledi. Hurst, iki ayaklı robotların insanlarla harmanlanarak standart haline geleceğinden emin. Bir blog metninde, “Çok uzak olmayan bir gelecekte herkes günlük yaşamında bizimle birlikte çalışan ve yaşam kalitemizi artıran robotları görecek.” yazdı.