Dünya çip krizini aşmaya çalışırken sektörden arka arkaya yatırım  haberleri geliyor. Pandemi etkisinde tedarik zincirinin bozulmasıyla tüm dünyada  başlayan çip kıtlığı otomotiv sektöründen sonra bilgisayar, telefon,  oyun konsolu gibi teknolojik cihazları da vuruyor. KPMG'nin yarı  iletken sektörüyle ilgili hazırladığı rapora göre, panik alımlarıyla  artarak büyüyen çip krizi, üreticileri yatırıma zorladı. Dünya devi  çip üreticilerinden arka arkaya yatırım haberleri geliyor. KPMG'ye  göre yaşanan kriz yarı iletken sektörünü büyütecek.
    Dünyadaki çip krizini değerlendiren KPMG Türkiye Teknoloji Danışmanlığı Lideri Alper Karaçar, yarı iletkenlerde 2020'nin ikinci  çeyreğinde tespit edilen tedarik sıkışıklığının pandeminin etkisiyle  yoğunlaştığını söyledi. Karaçar, "Şirketler başta 2020'nin sonuna  kadar üretimlerinin normal seviyelere döneceğini tahmin ediyordu ancak  nihai üreticilerin panik alımı, destek gören güçlü taleple birleşince  çip kıtlığı 2021'in ilk çeyreğinde de artarak devam etti" dedi.

    İlk aşamada birçok küresel otomotiv üreticisinin çip krizi  nedeniyle üretime ara verdiğini duyurunca dikkatlerin bu yöne  çevrildiğini vurgulayan Karaçar, şöyle devam etti:

    "Küresel otomotiv üreticilerinin genelde ihtiyaç bazında alım  yaptığı düşünüldüğünde, pandemi süresince yaşanan duruşlar ve 2020'nin  ikinci yarısında beklenenden daha hızlı artan otomobil talebi,  üreticileri yarı iletken tedariki konusunda hazırlıksız yakaladı. Otomotivde başlayan çip krizinin son dönemde bilgisayar, telefon, oyun  konsolları dahil olmak üzere tüketici elektroniğine sıçradığını  görüyoruz. Dünya bu krizi aşmak için çaba harcıyor. ABD Başkanı Joe Biden da özellikle yarı iletken sektöründeki tedarik zinciri  sorunlarına dikkati çekerek, pandemi süresince birçok kritik sektörde  yaşanan tedarik sıkışıklığı nedeniyle tedarik zincirini güçlendirmeye  yönelik bir kararname imzaladı. Aynı zamanda ABD'nin 37 milyar dolar  büyüklüğünde bir fon oluşturacağını açıkladı. Hindistan hükümeti de  ülkede çip üretim tesisi kurmayı hedefleyen her şirkete 1 milyar  dolarlık bir fon sağlayacağını duyurdu. Dünyanın en büyük çip  üreticilerinden Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC),  üretimi artırmak için üç yıl içinde 100 milyar dolarlık ek yatırım  yapacağını açıkladı. 

    TSMC'nin en büyük rakiplerinden Intel, ABD'nin Arizona eyaletinde  iki yeni fabrika kurmaya ve üretimi genişletmek için 20 milyar dolar  yatırım yapmaya hazırlanıyor. Birçok ülke tedarik sorununu çözmek için  çip üreticilerine teşvikler sağlamayı hedefliyor, bunları vergi  indirimleri olarak da görebiliyoruz. İş hayatı, eğitim, sağlık ve  eğlencenin dijitale kayması sektör için önemli bir büyüme fırsatı  oluşturuyor."

   Sektör krizden büyüyerek çıkacak

    KPMG'nin bu yıl 16'ncısını açıkladığı Küresel Yarı İletken Sektörü
Araştırması da sektörde pandemiyle ortaya çıkan trendleri ve  şirketlerin beklentilerini ele alıyor. Küresel yarı iletken  şirketlerinden 156 üst düzey yöneticinin katıldığı araştırma, yaşanan  krizin sektörü büyüteceğini gösteriyor.

    Rapora göre küresel yarı iletken sektörü kriz süresince  dayanıklılık göstererek, 2020 yılını yüzde 6,5 büyümeyle tamamladı. Birçok yarı iletken şirketi, 2020'de gelir ve karlılık beklentilerinin  üzerine çıktı. Araştırmaya katılan şirketlerin yüzde 85'i, 2021  yılında da gelirlerinde artış bekliyor. Yarı iletken üreticilerinin  fiyatlandırma konusunda avantajlı oldukları bir dönemden geçmesi,  güçlü maliyetlere rağmen karlılıklarını korumalarını sağlıyor.

    KPMG Yarı İletken Sektörü Güven Endeksi, 2020 yılında 59 puandan 2021'de 61'e yükseldi. Endeks, araştırmaya katılan yöneticilerin  yıllık gelirleri, iş gücü hacmi, sermaye gideri, Ar-Ge harcamaları ve  karlılığa ilişkin görüşlerini ifade ediyor. Endeks son 15 yıl boyunca  yalnızca iki kez 61 puan barajını geçmişti.

    Talep daha da artacak

    5G dahil olmak üzere kablosuz iletişim ve Nesnelerin İnterneti (IoT) için artan talep düşünüldüğünde, yarı iletken sektörü  gelirlerinde en büyük artışı Sensörler ve MEMS (Mikro elektro-mekanik  sistemler) gösterecek. Şirketlerin teknoloji altyapılarını gözden  geçirmesi de mikroişlemciler için güçlü bir talep görünümüne işaret  ediyor. Araştırmaya katılanlara göre, özellikle otomotiv uygulamaları yarı  iletken sektöründe gelir artışı açısından, bulut bilişim, veri  merkezi, yapay zeka ve tüketici elektroniği gibi uygulamaları geride  bırakabilir.

    En büyük risk korumacılık

    Araştırmaya katılan yöneticilerin yüzde 53'ü, önümüzdeki üç yıl  içinde yarı iletken sektörünün karşılaşacağı en büyük sorunun  korumacılık olacağını düşünüyor. Korumacılık, sınır ötesi  düzenlemeleri, gümrük vergilerini, yeni ticaret anlaşmalarını ve  ulusal güvenlik politikalarını kapsıyor. Korumacılığa ilişkin  endişelerin, geçen yıla göre 16 baz puanlık artış kaydettiği  görülüyor.

    Özellikle dünyanın en büyük iki ekonomisi olan ABD ve Çin'in  korumacı teknoloji ve ticaret politikaları, yarı iletken ekosisteminde  maliyet baskısını artırırken tedarik zincirini daha da karmaşık bir  hale getiriyor. İthal veya ihraç edilen ürünler üzerindeki gümrük  vergileri şirketler üzerinde baskı kuruyor. Bunun sonucunda tedarik  zinciri sorunları yarı iletken şirketlerinin ajandasında korumacılığın  ardından ikinci sırada yer alıyor. Araştırmaya katılan şirketlerin  yalnızca yüzde 31'i tedarik zincirlerini optimize ederek çip ham  maddelerini farklı coğrafyalardan temin ettiğini belirtti.