TEKNOLOJIGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Elon Musk’ın SpaceX şirketinden OneWeb şirketine kadar birçok şirket uydular aracılığıyla tüm dünyayı kapsayan küresel internet bağlantısı kurmaya çalışıyor. Fakat uzmanlar bunun uzay çöplüğü tehlikesini arttırmasından korkuyor.

Gelecekte atmosferde dönen enkazlar haline gelmesi riski taşıyan bu uydular insanlığın uzaya çıkmasını imkânsız hale getirebilir. Üstelik bu enkazlardan düşen parçalar dünyaya düşerek beklenmedik zararlara da neden olabilir.

1950lerden bu yana Avrupa Uzay Ajansı’nın verilerine göre 5 binden fazla fırlatma yapıldı ve 9 bine yakın uydu yerleştirildi. 5 bin uydu halen uzayda ve bunlardan sadece 2 bin tanesi gerçekten çalışıyor. İşte tüm bu insan yapımı uzayda başıboş gezen malzemeler uzay çöpü olarak adlandırılıyor. Bu başıboş uzay çöpleri küçük parçalar haline geldiklerinde dahi inanılmaz hızlara ulaşıp çarptıkları nesnelere büyük zararlar verebiliyorlar. Bir kısmı takip edilemez hale gelen uzay çöpleri gelecekte insanlığın uzay macerasının sonunu getirebilir.

SpaceX ve OneWeb arasındaki küresel internet yarışı uzay çöplüğü konusunda önemli riskler taşımakta. Bununla beraber bu iki şirket de şimdiden bazı uydularını uzaya göndermiş durumdalar. Bu uydular başarısız olmaları durumunda içerisinde insanlar da bulunan Uluslararası Uzay İstasyonu’na çarpma riskini taşıyor. Uzayda operasyon alanının oldukça küçük olduğuna işaret eden Avrupa Uzay Ajansı yetkilileri uzayın kalabalık bir ortam haline gelmesinden şikayetçi.