Akademik bir dergide yayınlanan yapay beyin çalışmaları bilimde dünyasında gelinen son naktayı gözler önüne seriyor. Araştırmacıların yapay beyin üzerine yaptığı çalışmalar sonunda ilk duyarlı beyin üretilmiş olabileceği bilim dünyasında heyacan yarattı. 

Webtekno'dan Gökay Uyan'ın konuyla ilgili haberi şöyle: Teknolojik gelişmeler artık birçok farklı alanda bilim kurgu eserlerinde gördüğümüz şeylerin gerçek olmasına olanak tanıyor. Şimdi de Neuron isimli akademik dergide yayınlanan bir araştırma, Avustralya merkezli bir şirketteki bilim insanlarının yapay beyin hücreleri geliştirdiklerini ortaya koyuyor.

BBC’nin haberine göre Cortical Labs ismi verilen şirkette bulunan araştırmacılar, laboratuvar ortamında beyin hücreleri geliştirdi. Üstelik bu hücrelerin oldukça ilginç bir yeteneğe de sahip olduğu aktarıldı. Uzmanlara göre bu ‘mini beyin’, oyun oynayabiliyor.

Laboratuarda geliştirilen ilk 'duyarlı' beyin

Bilim insanları, ‘mini beyin’ olarak adlandırılan 800.000 yapay beyin hücresinin çevresini algılayıp tepki verebildiğini ve 1970’lerde çıkış yapan tenis benzeri Pong oyununu oynayabildiğini belirtti. Araştırmacılardan Dr. Brett Kagan da laboratuvarda ilk kez ‘duyarlı’ beyin yaratmanın başarıldığını iddia etti. Diğer uzmanlar ise çalışmayı ‘heyecan verici’ olarak tanımlarken ‘duyarlı’ tanımını yapmanın şu an için biraz fazla olduğunu aktardı.

Kagan çalışmaları ile ilgili yaptığı açıklamalarda, “Cihazı tanımlamak için daha iyi bir terim bulamadık. Harici bir kaynaktan bilgi alabilir, onu işleyebilir ve gerçek zamanlı olarak yanıt verebilir” ifadelerini kullandı. Mini beyinlerin ilk olarak 2013 yılında beynin küçük olduğu genetik hastalık mikrosefaliyi incelemek için üretildiği, o zamandan beri de beyin gelişimi araştırmalarında kullanıldığı aktarıldı. Yeni çalışma da hücrelerin ilk kez bir dış ortamla, bu durumda video oyunu, iletişime girmesini sağladı.

Deney için araştırmacılar, embriyonik beyinlerden fare hücreleri ve kök hücrelerden elde edilen bazı insan beyin hücrelerini topladı. Hücreler, Pong oyunundaki topun hangi tarafta olduğunu ve raket görevi gören şeyden ne kadar uzakta olduğunu gösteren elektrotlar aracılığıyla oyuna bağlandı. En eski arcade oyunlarından biri olan Pong, topun oyun alanı içinde tutulmasını gerektiren bir masa tenisi oyunu.

Oyunu öğrenmeleri beş dakika sürdü

Bunların ardından hücrelerin kendi elektrik aktivitelerini ürettiği gözlemlendi. Elektrotlardan gelen geri bildirimler, hücrelerin raket gibi davranmasını sağladı ve topu nasıl geri döndüreceğini öğretti. Uzmanlar, mini beynin beş dakikada oynamayı öğrendiğini belirtti. Bunun yanı sıra sık sık topu kaçırdıkları; ancak başarı oranının rastgele şanstan daha yüksek olduğu da eklendi. Araştırmacılar, bilinci olmayan bu hücrelerin oyunu bir insanın oynadığı şekilde oynayamadığını da belirtmeden geçmedi.

Hastalıkların tedavileri test edilecek

Dr. Kagan, heyecan verici teknolojinin Alzheimer gibi nörodejeneratif hastalıkların tedavilerini test etmede kullanılabileceğini söylüyor. Daha fazla çalışmaya ihtiyaç olduğunu vurgulayan araştırmacı, daha sonra alkolün mini beynin Pong oynama yeteneği üzerindeki etkilerini de test etmeyi planladığını ifade etti. Böylece insan beynine benzer şekilde tepki verilip verilmediği görülecek. Bu da sistemin deneylerde kullanılmak için ne kadar etkili olduğunu ortaya koyacak.

Beyin çipi deneylerinde 15 maymun öldü

 

Elon Musk, beyin çipinin insan testine yaklaşıyor

 

Ölümcül beyin hastalıkları için yeni bir tedavi yöntemi geliştirdiler