SN5 adlı prototipin fırlatılması, SpaceX’in Texas eyaletindeki Boca Chicas tesislerinde yapıldı. Ateşlemede, yüksekliği 50 metreye ulaşan roket, taşıdığı tek bir Raptor motoru ile yerden 150 metre yükseldi ve ardından iniş takımlarını açarak havalandığı alana muntazam bir iniş yaptı.

SpaceX'in kurucusu Elon Musk Twitter'dan yaptığı açıklamada, "Mars misyonu inandırıcı olmaya başladı" dedi.

2019'da, daha küçük olan Starhopper prototipi, deniz seviyesinden 150 metre yükseklikte uçmuş ve karaya geri dönmüştü.

Dünya üzerinde uzayda uzun mesafeli uçuşlar için de kullanılması düşünülen Starship’in ilk insanlı uzay görevinin, 2023’te Ay yörüngesine yapılması planlanıyor.

NASA astronotlarını taşıyan SpaceX kapsülü Dünya'ya döndü
Geçtiğimiz hafta sonu da, ABD Havacılık ve Uzay Ajansının (NASA) Uluslararası Uzay İstasyonu'nda (ISS) görev yapan astronotlar Doug Hurley ve Bob Behnken'i taşıyan uzay kapsülü Dünya'ya döndü.

NASA'dan yapılan açıklamada, SpaceX tarafından üretilen "Crew Dragon" mekiğinin parçası olan kapsülün, atmosfere girdikten sonra paraşütle Florida eyaletinin Meksika Körfezi kıyısındaki Pensecola kenti açıklarında suya indiği belirtildi.

Bu, ABD'nin 45 yıl aradan sonra uzaydan denize yaptığı ilk iniş olmanın yanında, özel bir şirketin geliştirdiği roket ve mekikle gerçekleştirilen ilk insanlı uzay yolculuğunu dönüş seferiyle tamamlamış oldu.

Astronotlar Hurley ve Behnken'i taşıyan Crew Dragon mekiği, 30 Mayıs'ta uzaya fırlatılmış ve 31 Mayıs'ta ISS'e ulaşmıştı. Bu, NASA'nın Space Shuttle programını 2011'de sonlandırmasından bu yana ABD'den yapılan ilk insanlı uzay seferi olmuştu.

SpaceX’in uzaya gönderdiği astronotlar Dünya’ya geri döndü