Teknoloji devleri, kendi Metaverse dünyalarını için çalışmalara devam ederken ruh sağlığının geleceği hakkında sorular ise artıyor.

Meta şirketinin sahibi Mark Zuckerberg, bugüne kadar ‘sanal bir oyun dünyası ve sosyal ağ, kripto para birimi’ olarak gördüğü Metaverse dünyası hakkında, yeni hedeflerine ilişkin açıklamalar yaptı. Ancak İngiltere merkezli The Sun gazetesine göre uzmanlar, Zuckerberg’ün gelecek planlarının ‘bazıları zaten internet dünyasına aşırı bir şekilde entegre olmuş’ bireylerin ruh sağlığını ciddi etkileyebileceğini görüşünde.

Bazı uzmanlar geçmişte korktuğumuz teknolojilerin şu an hayatımızın bir parçası olduğu gibi gelecekte Metaverse ile sorunsuz bir şekilde yaşayacağımızı, bu nedenle korkmamız gereken bir şey olmadığını savunuyor. Ancak uzmanlardan bazıları ise Metaverse kavramının yalnızca ‘devrimci’ olmadığını ve bazı sıkıntılara yol açabilecek bir konsept olduğunu iddia ediyor.

Yapılan çalışmalar, dijital teknolojinin aşırı kullanımının kişide depresyon ve psikoz gibi çeşitli rahatsızlıklara yol açtığını ortaya koydu. Zira dijital bir ortamda çok fazla vakit geçirmenin insanların gerçek yerine sanal dünyayı tercih etmesine neden olabileceği savunuluyor.

Şarku’l Avsat’ın The Wall Street Journal’dan aktardığına göre video oyunlarının sağlığa etkileri alanında araştırmalar yürüten, kâr amacı gütmeyen Take This’in araştırma direktörü Rachel Kowert, insanların Metaverse dünyasında kurduğu sanal yaşamın, ilişkilerini ve özgüvenlerini kötü yönde etkileyebileceğini ve sosyal fobi yaşamalarına yol açabileceğini söyledi.

Stanford Üniversitesi’nde görevli Jeremy Bailenson konu hakkında “Herkesin mükemmel ve sorunsuz olduğu bir dünyada insanların çok fazla vakit harcaması zorluklara neden olabilir” ifadesini kullandı.

Oregon Üniversitesi’nde psikoloji profesörü Nicholas Allen ise asıl sorunun insanların Metaverse’de ne kadar vakit harcadıkları değil, Metaverse’da harcanan zamanda bireyin ruh sağlığının bozulup bozulmadığı olduğunu vurguladı. Allen açıklamasında “Gençler, çevrimiçi bir ortamda sosyal olarak desteklendiklerini hissedebilir. Bunun, zihinsel sağlıkları için iyi olduğunu tahmin ediyoruz” dedi.