Bir dönem internet damgalıasınıan Adobe Flash, son ise gözden düşmüştü. Bu yılın sonundan itibaren Adobe Flash desteği sona erecek. Teknoloji devleri konusunda müşterilerini uyarıyor.

Microsoft da uzun süre bu yılın sonunda Adobe Flash'ın ömrünü vereceğini açıklamıştı. Firma, artık yılın oğlu dört ayına girdiğimiz günlerde müşterileri için bir hatırlatma daha yayınladı.

Microsoft’tan güncellemeyle hatırlatma

Her ne kadar geçen yıl da Adobe Flash’a veda edeceğini açıklayıp sonradan karar değiştirmiş olsa da Microsoft bu yıl oldukça kararlı. Bunu da son yayınladığı güncellemeyle gösteriyor. Adobe 2017 yılında Flash’ı bitirdiğini açıkladığından beri tarayıcılar birer ikişer desteklerini çekiyordu.

Microsoft’un şu anda piyasada kullanılan üç farklı internet tarayıcısı bulunuyor. Bunların arasında Internet Explorer 11, Edge Legacy ve Edge Chromium yer alıyor. 2020 yılından sonra Flash kullanması gereken kişilerin ayrı eklentiler kurması gerekecek. Bu eklentiler Microsoft tarafından desteklenmeyecek, üçüncü parti ürünler olacak.

2021’de Adobe Olmayacak

2021 yılının başlarında, Windows’un desteklediği tüm Microsoft tarayıcılarda “Adobe Flash Player’i kaldırmak için güncelle” seçeneği opsiyonel olarak sunulacak. Daha sonra da bu seçenek tavsiye edilen hale getirilecek.

Microsoft bu özelliği önceden denemek isteyenlerin de sonbahar dönemi güncellemelerinde edinebilmeleri için Güncelleme Katalogu’na eklemiş durumda. Gelecek yaz ise tüm Flash için tüm API’ler, grup kuralları ve arayüzler Edge Legacy ve Internet Explorer 11’den kaldırılacak.

Yarattığı güvenlik sorunlarıyla ilgili çıkılmaz hale gelen Adobe Flash, bir modern tarayıcılarda standart olarak devre dışı bırakılmış olarak sunuluyordu. Yani yakın zamanda Flash tabanlı bir sorun yaşamadınız bu güncellemelerden herhangi bir şekilde etkilenmemeniz mümkün. Flash'ın üreticisi tarafından sonlandırılmasından üç yıl sonra tamamen veda edeceğiz gibi duruyor.