Amerika Birleşik Devletleri'nin önde gelen teknoloji firmalarından Microsoft Corp'un, Çinli ByteDance şirketine ait TikTok uygulamasını satın almak üzere görüşmelerde bulunduğu bildirildi.

The New York Times'ın isimsiz kaynaklara dayandırdığı haberinde, söz konusu satın almaya yönelik görüşmelerin, ABD Başkanı Donald Trump'ın TikTok'u yasaklamaya yönelik adımlar atmayı değerlendirdiklerini açıklamasının hemen ardından gündeme geldiği ifade edildi.

Microsoft'un, TikTok uygulamasını satın almak için görüşmelerde bulunduğu, sürecin hangi aşamada olduğunun ise bilinmediği kaydedildi.

Bu arada Reuters'ın özel haberinde, TikTok'un Çinli sahibinin ABD'deki hisselerinden vazgeçmeyi teklif ettiği iddia edildi.

Haberin detayında ByteDance'in, Beyaz Saray'la anlaşma sağlamak amacıyla TikTok’un ABD'deki hisselerini tamamen elden çıkarmayı kabul ettiğine yer verildi.

ByteDance daha önce ABD piyasasındaki hisselerini azınlık da olsa tutmak istiyordu ancak önerilen yeni anlaşma uyarınca ByteDance tamamen çıkacak ve TikTok'u ABD'de Microsoft Corp devralacak.

Beyaz Saray'ın söz konusu anlaşmaya nasıl tepki vereceği henüz bilinmiyor. Ancak sabah saatlerinde açıklama yapan Başkan Donald Trump, Çin merkezli sosyal medya platformu TikTok’u yasaklamak için kararname imzalayacağını açıklamıştı.

Florida ziyareti dönüşünde uçakta gazetecilere açıklamalarda bulunan ve TikTok'a karşı alınacak önlemleri uzun süredir düşündüklerini vurgulayan Trump, "TikTok'u ABD'de yasaklayacağız." ifadesini kullanmıştı.

Şu anda acil durum ekonomik yetkileri olduğunu vurgulayan Trump, TikTok'u yasaklamak için ya bu yetkilerini kullanacağını ya da bir başkanlık kararnamesi imzalayacağını vurguladı. Trump bu kararını cumartesi günü içinde bile resmileştirme ihtimali olduğunu söyledi.

TİKTOK'UN YASAKLANMASI TARTIŞMALARI
ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, temmuz başında TikTok uygulaması da dahil olmak üzere Çin menşeli sosyal medya uygulamalarını yasaklamayı planladıklarını açıklamıştı.

Trump ise TikTok'un Çin yönetimiyle bağlantıları nedeniyle ABD'de yasaklanıp yasaklanmayacağı tartışmalarına ilişkin, "Bu konuya bakıyoruz. Bu konuda bir karara varmayı düşünüyoruz." ifadelerini kullanmıştı.

Hazine Bakanı Steven Mnuchin de TikTok konusunda çalışma yaptıklarını belirterek, ellerinde birkaç farklı seçenek olduğunu ve Başkan Trump'a bir öneri sunacaklarını söylemişti.

ABD genelinde ve dünya çapında 800 milyon aktif kullanıcıya sahip olan TikTok'un, kullanıcılarının kişisel bilgilerini Çin yönetimine bildirdiği iddia ediliyor.

Çok sayıda Amerikalı uzman, firmanın, ABD'nin ulusal güvenliğine tehdit oluşturduğu yönünde görüş bildiriyor.

Trump'tan TikTok açıklaması: Yasaklayacağız!

Ünlülerin Twitter hesaplarını ele geçirenler tutuklandı!