Zor zamanlar yaşayan dünyanın en büyük teknoloji şirketi Microsoft’un, emekliğe ayrılacak olan CEO Steve Ballmer’ın yerine Ford CEO’su Alan Mulally ve şirket içinden de Satya Nadella’yı ciddi şekilde düşündüğü belirtiliyor. Ford’u kriz döneminde güçlü tutmayı başaran ve tanıtımlarda yeni modellere şans öpücüğü vermesiyle de hafızalara kazınan Mulally’nin, Microsoft’un ihtiyaç duyduğu “hayat öpücüğü”nü verebilecek en güçlü aday olduğu belirtiliyor. Mulally ise, 2014 sonuna kadar Ford’ta kalacağını açıklamıştı.
Milliyet'teki habere göre, son dönemdeki hamlelerinden başarılı sonuçlar alamayan, bu yüzden de piyasa değeri gerilemeye devam eden Microsoft’un, Ballmer’ın yerine geçecek CEO arayışlarının giderek yoğunlaştığı, şirket yönetim kurulunda somut adaylar üzerinde durulduğu belirtiliyor.
Konuya yakın kaynaklar, daha önce de adı CEO’luk için pek çok kez telaffuz edilen Ford Motor Company CEO’su Alan Mulally’nin güçlü adaylardan biri olduğunu ve bunun Microsoft Yönetim Kurul’nda da sıkça gündeme geldiğini ifade ediyor.
Mulally’nin yanı sıra şirket içinden de Satya Nadella adının geçtiğini belirten kaynaklar, bununla birlikte yine şirketten Tony Bates ve eski Nokia Oyj CEO’su Stephen Elop’un ise “ikincil” öneme sahip adaylar olarak kalmaya devam ettiğini savunuyor. Kararın açıklanmasının ise, 2014 yılı içinde gerçekleşeceği belirtiliyor.

Karmaşık bir süreç

Microsoft Yönetim Kurulu’nun, uzun zamandır görevde bulunan CEO Steve Ballmer’ı değiştirmek için çalışmalarını hızlandırdığı belirtilirken, Ballmer, ağustos ayında yaptığı açıklamada gelecek 12 ay içinde emekliliğe ayrılmak istediğini söylemişti.
Şirketin kurucularından, Microsoft Başkanı Bill Gates, Yönetim Kurulu’nun 18 Kasım günü bir toplantı yaptığını ve CEO’luk için bu toplantıda pek çok isim geçtiğini belirtmiş, ancak belirli bir isim vermekten kaçınmıştı. Gate, tam kararı ne zaman vereceklerine ilişkin olarak da “Bu çok karmaşık bir süreç ve görev” demekle yetinmişti.

Fatura Ballmer’a kesilmişti

1975’te Bill Gates’in kurduğu Microsoft, işletim sistemi Windows’la müthiş çıkışa imza atıp, dünyanın en değerli şirketleri listesinde zirve yaptı. Gates’in CEO’luğu 2000 yılında Steve Ballmer’a bırakması sonrasında şirket, yaptığı hamlelerde ciddi başarı yakalayamadı. İnternette Google, işletim sistemi-cep telefonu-PC alanında Apple, oyun tarafında da Sony ve Nintendo ile rekabette geriye düşen Microsoft’un piyasa değeri geriledi.
Satın alınan şirketlerin Microsoft’la uyumsuzluğu, yüksek fiyatla alınan Skype ile son operasyon Nokia cephesindeki zayıf görünüm de şirketin performansını aşağı çekti. Üstelik Microsoft, Windows’un yeni serilerinde rakiplere karşı bırakın yeniliği, performans ve sistem sorunlarıyla karşılaşıyordu. Elbette tüm bunların faturası CEO Ballmer’a kesildi ve arayış başladı.

İdeal bir aday

Yönetim Kurulu’nun, muhtemel CEO adayında aranan niteliklere ilişkin hazırladığı dokümana göre ideal adayın “rekabetin yoğun yaşandığı sektörlerde faaliyet gösteren ve karmaşık organizasyon yapısına sahip uluslararası kuruluşlarda büyük başarı göstermiş, milyarlarca dolarlık ciroya ve büyük çaplı istihdama sahip şirketleri yönetmiş” olması gerekiyor.
Boeing’den transfer edilen Mulally, 2008 krizinin hemen öncesinde Ford’un tüm borçlarını temizlemek amacıyla hamleler yapmış, 23 milyar dolara yakın kredi almıştı. Bu taktikle başarı yakalayan Mulally, şirketin 2008 krizine düşük borçla yakalanmasını sağlarken, Ford, kriz dönemini ABD hükümetinden mali destek almadan geçiren tek Detroitli otomotiv üreticisi olmuştu.
Yeni ve başarı elde etmiş ürünleri modelleri “öperek” tanıttığı için basında hayli ilgi toplayan Mulally, 2014 yılı sonuna kadar Ford’u bırakmayacağını söylemişti.