İspanya'nın Barcelona şehrinde düzenlenen Mobil Dünya Kongresi (MWC) önceki gün başladı. Akıllı telefon, tablet ve giyilebilir teknoloji ürünleri başta olmak üzere yeni mobil cihazlar, kongrede tüm dikkatleri üzerine çekti. 5G mucizesiKongrenin önceki yıllara göre en büyük farkı ise mobil iletişim altyapı teknolojileri tarafındaydı. Geçtiğimiz yıllarda testleri yapılan, konseptleri gösterilen 5G’nin uygulamaları ilk kez canlı olarak Barcelona’da hayata geçirilen örneklerle tanıtıldı. Örneklerde, 5G’nin son kullanıcılara ve endüstrilere sunacağı bağlantı hızı ve tepki süresi vurgulanırken, 2020 yılında kullanıcılara sunulması beklenen yeni teknolojiye bir adım daha yaklaşıldığı gözler önüne serildi.

GÖZ KIRPMADAN DAHA HIZLI

Kongrede dikkatimizi çeken canlı örneklerden biri Ericsson standındaydı. Stantta tıpkı bilgisayar oyunlarındakine benzer bir otomobil kokpiti bulunuyor. Ancak bu kokpitten sanal bir otomobil değil, gerçek bir otomobil kontrol ediliyor. Hem de Barcelona’dan 50 kilometre uzaktaki bir otomobil. 5G teknolojisiyle bağlanılan bu örnekte, gerçek otomobil üzerinde 3 adet 4K çözünürlükte kamera, gerçek zamanlı olarak görüntüyü fuar alanına aktarıyor. Kokpitte yer alan direksiyon ve pedallar, kongre alanından gerçekleştirdiğiniz kontrol hareketlerini 3.5 milisaniye gecikmeyle 50 kilometre uzaktaki araca iletiyor. Frene basma hareketi, bir göz kırpma hareketinden daha az kısa bir sürede araca iletiyor ve araç duruyor. Sadece gaz, fren ve manevra hareketleri değil, pistte yer alan tümsekler de kokpitte oturanlara hissettiriliyor. Kokpitte yer alan titreşim motorları, sallantıları koltuğa aktarıyor. Şirketin yetkililerinden aldığımız bilgilere göre kamera görüntüleri, sensörler ve kontrol hareketlerini aktarmak için saniyede 36 gigabytelık bir hız sağlanmış durumda. 5G teknolojisinin hız ve tepkime süresinin anlaşılabilmesi için hayata geçirilmiş sadece bir örnek. Yetkililer, 5G’nin hızı ile robotu kontrol eden bir doktorun kilometrelerce uzaktaki bir hastayı ameliyat edebileceğini ifade ediyor.

ANINDA ÇEVİRİ YAPAN KULAKLIK

FUARDA dikkat çeken ürünlerden bir diğeri de Waverly Labs’in geliştirdiği ‘Pilot’ modeli oldu. Anında sesli çeviri yapan bu kulaklık sayesinde karşınızdakinin dilini bilmeye gerek kalmıyor. İlk etapta 15 farklı dili çeviren kulaklığın Türkçe desteği olmayacak. Ancak daha sonraki dönemlerde aylarda Türkçe’ye çeviri desteği de gelecek. Temmuz ayında satışa çıkması beklenen ürünün ön sipariş fiyatı 249 dolar.

İKİ YENİ TABLET TANITTI

BU yıl Barselona’da akıllı telefon tanıtmayan Samsung, iki yeni tablet modelini tüketicilere sundu. Galaxy Tab S3 ve Samsung Galaxy Book adlı iki model, üretkenlik ve eğlenceye odaklanıyor. Galaxy Tab S3, 9.7 inçlik Super AMOLED ekrana sahip. 4K video seçeneği ve ‘AKG by HARMAN’ tarafından geliştirilen dörtlü stereo hoparlörler dikkat çekiyor. Galaxy Book ise 10.6 inç TFT LCD ve 12 inç Super AMOLED versiyonlarıyla sunuluyor.

VESTEL’DEN YENİ AKILLI

VENUS serisiyle akıllı telefon pazarında yer alan Vestel, üst segmentte yer alan yeni modeli ‘Z10’u Barcelona’da tanıttı. Önümüzdeki aylarda satışa çıkması beklenen model, 5.2 inçlik ekran boyutuna sahip. Z10’un arkasında 13 megapiksel, önünde ise 8 megapiksellik kamera yer alıyor. Kamerada kullanılan özelliklerle hareketli objelere hızlı odaklanma imkânı sunuluyor. Ayrıca Venus Z10’da, 8 çekirdekli 64 bitlik Qualcomm işlemci ve parmak izi okuma özelliği yer alıyor. Vestel’in Avrupa’da kendi teknolojisi ve tasarımıyla akıllı telefon üreten çok az firmadan biri olduğunu ifade eden Vestel Şirketler Grubu İcra Kurulu Başkanı Turan Erdoğan, “Venus ailesinin yeni nesil üst segment modeli olan Venus Z10 gerek özellikleri gerekse tasarımı ile son derece iddialı bir ürün olarak geliyor” dedi. Venus ailesinin üyeleri 2017 yılı itibariyle 3 farklı segmentte satışa sunulacak. Giriş segmentindeki ürünler Venus E serisi, orta segmentteki ürünler Venus V serisi, üst segmentteki ürünler ise Venus Z serisi olarak anılacak. Vestel, 2017 yılı içerisinde her segmente ait yeni ürünlerini tüketicilere sunacak.

DÜNYANIN İLK 5G TELEFONU

ÇİNLİ teknoloji markası ZTE, kongrede saniyede 1 gigabit indirme hızına çıkabilen akıllı telefon modelini ilk kez Barcelona’da tanıttı. Dünyanın ilk 5G telefonu olarak ifade edilen ZTE Gigabit Phone, şu anda kullanılan modellere göre 10 kat daha fazla hız sunuyor. Prototip olarak geliştirilen model, şu anda satışa çıkmayacak. (Hürriyet / Ahmet Can)