Evren'de bulunan her cisim atomlar ve moleküllerden oluşuyor. Bu moleküllerin dizilimlerinin farklı kombinasyonları ile farklı nesneler oluşuyor. Eğer bu molküller doğru sentezlenebilinirse her şeyin kopyasını oluşturmak mümkün hale gelebilecek. Webtekno'dan Emre Ömer Zehir'in haberinde Cana adlı Amerikan firmasının da iddiası tam olarak bu.

Kaliforniya merkezli firmanın iddiasına göre "dünyanın ilk moleküler içecek yazıcısı ile binlerce farklı içecek yapmak" mümkün olacak. Su, çay, kahve, soda, envai çeşit alkollü alkolsüz içecek için bu yazıcıyı kullanmak mümkün olacak. Teslimatlar ise 2023 yılının başlarında gerçekleşecek.

Kapsül kahve makinelerine benzeyen Cana One adlı tezgah üstü içecek yazıcısı modeli dün Cana tarafından resmi bir tanıtımla duyuruldu. Onun yerine cihazın içinde, Cana One bileşen kartuşu bulunacak. Cihazın geniş içecek listesinden seçtiğimiz içecek, bu kartuştaki moleküller kullanılarak oluşturulacak.

Üç yıl boyunca içeceklerin ve aromaların moleküler yapısını incelediklerini ifade eden firma, Cana bilim insanlarının binlerce farklı aroma ve esansta yer alan molekülleri ayrıştırdığını belirtiyor. Ayrıca kartuşun da uzun ömürlü olduğunun altını çiziyorlar. İddialarına göre sürekli kartuş değiştirmek gerekmeyecek.

Firmanın iddiaları neredeyse gerçek olamayacak kadar iyi olsa da, firma bu kadarla da kalmıyor. Cana'ya göre içeceklerin şeker, kafein, alkol seviyesi gibi açılardan özelleştirilmesi mümkün olacak. Ayrıca çocukların zararlı içecekler yapamaması için de bir PIN kodu bulunacak.

Cana One edinmek isteyenlerin önden 99 dolarlık bir rezervasyon bedeli ödemesi gerekiyor. Sonrasında ise ilk 10 bin sipariş için cihazın fiyatı 499 dolar olacak. İlk 10 bin modelden sonra bir Cana One almak isteyenlerin ise 799 dolar ödemesi gerekecek. Kartuş değişimi ücretsiz olacak ancak yapılmak istenen her içecek için ücret ödenmesi gerekecek.

Cana One, tariflerinde üst kalite bileşenler tercih ettiğini iddia ediyor. Ayrıca cihaza özel içecekler geleceğinin de altını çiziyorlar. Belki de Cana One, su krizi gibi senaryolarda insanlığın çözümlerinden birinin ilk adımı olabilir.

ASELSAN ekipmanlarına uzayda geçer not

Samanyolu'nun kökeni için süper hızlı haritalandırma cihazı

Yenilenmiş cihaz sektöründe hedef çekmecedeki telefonlar