Mühendislik, çağımızın en önemli mesleklerinden birisidir ve birçok alanı direkt olarak ilgilendirir. Mesleklerini yaparken mühendislerin en büyük yardımcıları, bilgisayar programlarıdır. Bu programlar sayesinde birçok işlemi ve çizimi çok daha kısa sürede ve çok daha etkili bir şekilde yaparlar. Peki, mühendisler için olmazsa olmaz programlar hangileridir? Bu yazımızda mühendislerin mutlaka bilmesi gereken 5 önemli bilgisayar programı hakkında bilgiler vereceğiz.

1. SolidWorks
SolidWorks, ilk olarak 1993’te kullanıma sunulmuş bir Computer Aided Design (CAD), yani bilgisayar destekli tasarım programıdır. SolidWorks ile iki veya üç boyutlu tasarımlar yapılabilir, çizilen tasarımlar şekillendirilerek çok daha güzel gösterilebilir. Bu program, simülasyon ve analiz yapılmasına da imkan verir. Bütün bu özellikleri ile özellikle makine mühendisleri açısından büyük bir öneme sahiptir. Kullanımına ilişkin çok sayıda Türkiye doküman ve eğitim seti vardır. Bu tür kaynaklardan kullanımı kısa bir süre içinde öğrenilebilir.

2. AutoCad
Autodesk şirketi tarafından geliştirilen AutoCad, mühendislik alanının en önemli programlarından birisidir. Bu alanın en önemli CAD programı olmasının yanında diğer CAD programları için bir altyapı niteliği taşır ve bu sayede diğer yazılımların daha kolay kullanılmasına imkan verir. Çizim komutlarının yazılmasıyla kullanılan bu yazılım ile iki ve üç boyutlu tasarım yapmak mümkündür. Sahip olduğu özelliklerden dolayı kullanım alanı oldukça geniştir. Mühendisler açısından büyük bir öneme sahip olan bu yazılımın, aynı zamanda mimarlar tarafından da yoğun olarak kullanıldığı ifade edilebilir. Popüler olması sayesinde AutoCad ile ilgili çok sayıda doküman vardır ve bunlardan alınan bilgiler ile programın kullanımı öğrenilebilir.

· DWG Dosya Biçimi
AutoCad, mühendislik alanın en fazla kullanılan yazılımlarından birisidir. Buna bağlı olarak bu programın kendine özgü dosya biçimi olan DWG de bu alanda fazlasıyla kullanılır. İki veya üç boyutlu olan, birden fazla katman içeren kompleks tasarım yapılarını içermektedir. AutoCad dışında Caddy, DraftSight ve IntelliCAD gibi farklı bilgisayar destekli tasarım programlarında da varsayılan dosya biçimidir.

Sıklıkla ihtiyaç duyulan DWG dosyasını JPG’ye dönüştürmek içinse reaConverter kullanabilirsiniz. Programın kullanımı son derece basittir ve görüntüde bir kalite kaybı yaşanmadan bu dönüşümü gerçekleştirir.

3. Ansys
Bu program, mühendislerin sanal ortamda testler yapmasına imkân verir. Tasarımların simüle edilmesine imkan verir ve henüz prototipleri bile üretilmeden sanal ortamda test edilmesini sağlar. Sanal ortamda 3D olarak yapılan bu testler, ilgili ürünün nasıl çalıştığını, zayıf yönlerinin neler olduğunu ve bilinmesi gereken diğer detayları mühendislere verir. Bu sayede ilgili ürün, henüz üretilmeden eksikleri tespit edilir ve gerekli iyileştirmeler yapılır. Ansys programı, işlevi sayesinde zaman ve maddi açıdan ciddi bir tasarruf sağlar.

4. Structural Analysis Program (Sap2000)
Sap2000 veya Structural Analysis Program adıyla bilinen bu yazılım, özellikle inşaat mühendisleri tarafından yoğun bir şekilde kullanılır. Structural Analysis Program ifadesinin baş harflerinden oluşan SAP kelimesi, yapısal analiz programı anlamına gelir. Herhangi bir yapının analizi ve tasarımı için kullanılır. Modelleme yapma noktasında son derece başarılıdır. Özellikle betonarme yapılarda yüksek doğruluk payına sahip olması, bu tür yapı tasarımlarında vazgeçilmez olmasını sağlar.

5. MATLAB
MathWorks şirketi tarafından geliştirilen MATLAB, Matrix Laboratoty ifadesinin kısaltılması olarak kullanılır. Çoğunlukla mühendislik hesaplamaları için tercih edilen bir yazılımdır. İstatistik, lineer cebir, nümerik analiz ve optimizasyon en fazla tercih edildiği alanlar olarak dikkat çeker. Hesaplamaların haricinde iki ve üç boyutlu grafik çizimleri içinde kullanılır. Bunların dışında yapay sinir ağları, görüntü işleme, filtre tasarımı ve veri elde etme gibi analiz ve tasarım yapmaya da olanak sağlar. Bu bağlamda farklı işlevlerin gerçekleştirildiği bir yazılım olduğu söylenebilir. Bütün bunlar, ilgili yazılımın mühendislerin ve mühendis adaylarının bilmesi gereken programlardan olmasını zorunlu kılar.