İşte mükemmel alan adı seçmenize yardımcı olacak 10 ipucu

1. Yazımı kolay olsun

Online başarınız için yazımı kolay bir alan adı seçmeniz kritiktir. Eğer argo (mesela ‘Ayşe’ yerine ‘Ayshe’ gibi) veya eşanlamlı (örneğin kar/kâr gibi) kelimeler seçerseniz (yada İngilizce ve Türkçesi benzeyen ‘ekspres’ ‘express’ gibi kelimeler) müşterilerinizin web sitenizi bulmasını zorlaştırabilirsiniz.

2. Kısa olsun
Alan adınız uzun ve karmaşıksa müşterilerinizin yazım hatası yapmasına neden olabilirsiniz. Kısa ve basit seçimler tercihiniz olmalı.

3. Anahtar kelimeler kullanın
Ürün veya hizmetlerinizi tanımlayan anahtar kelimeler kullanmayı deneyin. Örneğin ‘cam değiştirme’ işindeyseniz CamDegistirme.com yerine CamTamiri.com adresini almayı düşünebilirsiniz.

Müşterilerinizin ürün ve hizmetlerinizi aramak için kullanacağı anahtar kelimeleri alan adınıza eklemek bir seçenek olabilir.

Bu, arama sonuçlarında sizi daha üst sıralara taşıyıp (ki bu da site trafiğinizi arttırır) müşterileriniz için daha yol gösterici olabilir.

4. Çevrenizi hedef alın

Eğer yerel bir işiniz varsa mahalle veya şehir isminizi alan adınıza eklemeyi düşünebilirsiniz. Bu, yerel müşterilerinizin alan adınızı bulmasını ve hatırlamasını kolaylaştırabilir. Örneğin: İstanbulCamTamiri.com veya CamTamiri.istanbul gibi…

Editörün notu: İşletmenize uygun, coğrafi bölgenizi hedefleyen alan adı uzantıları için yeni uzantılara buradan göz atabilirsiniz.

5. Sayı veya tire işaretleri kullanmamaya çalışın
Sayılar ve tire işaretleri genelde yanlış anlaşılır – web sitenizin adını duyan insanlar alan adınızdaki sayının yazıyla mı (beş) rakamla mı (5) yazıldığını anlayamayabilir yada tire işaretini yanlış yerde kullanıp tamamen unutabilirler. Eğer bunları alan adınızda kullanmak zorundaysanız farklı versiyonlarının olduğu adları da satın almanız güvenli olur. (CamTamiri5.com ve CamTamiriBes.com gibi)

6. Akılda kalacak bir alan adı seçmeye çalışın
İnternetteki milyonlarca site arasında kaybolmamak için dikkat çekici ve akılda kalıcı bir alan adı seçmeniz önemli. Güzel bir isim bulduğunuzu düşündüğünüz zaman bunu yakın arkadaşlarınızla paylaşarak onlara da çekici ve mantıklı gelip gelmediğini mutlaka sorgulayın.

Hızlı Çözüm: Alan adınız için süper bir fikriniz mi var? Hemen bugün domain sorgulama yaparak alan adınızı alın ve başka biri sizden önce davranmadan bir web sitesi oluşturun.

7. Araştırma yapın
Seçtiğiniz ismin; patentinin alınmadığından, telif hakkı ile korunmadığından veya başka bir şirket tarafından kullanılmadığından emin olun ki sonradan hem alan adınıza hem de servet değerindeki bir hukuki sürece mâl olmasın.

Almayı düşündüğünüz alan adının tahmini değerini araştırmayı da unutmayın.

En büyük ikinci el alan adı pazarına sahip olan GoDaddy’nin, geçmiş alan adlarının satışlarını analiz etmek için erişebildiği kapsamlı veriler bulunuyor. GoDaddy Alan Adı Değerlemesi aracını kullanarak siz de almak istediğiniz adların değerini bilebilir, işletmenize bu doğrultuda amaçlı olarak isim verebilirsiniz.

8. Uygun bir alan adı uzantısı seçin

Uzantılar .com veya .net gibi web sitesi adresinizin sonuna gelen eklerdir. Bunların her biri spesifik kullanımlara hitap eder. Bu nedenle işinize uygun olan uzantıyı seçtiğinizden emin olun. “.com” uzantısı açık ara en popüler uzantı olsa da çok uzun süredir ortada olduğu için bu uzantıyla biten akılda kalıcı ve kısa bir alan adı bulmak zor olabilir.

.photography, .istanbul ve .guru gibi yeni bir grup alan adları uzantıları işinize yönelik hayli uygun ve kısa web sitesi isimleri bulabilmenize olanak sağlıyor. Bunlardan en çok kullanılan bazı uzantıları ve onların genel olarak kullanım şekillerini aşağıda görebilirsiniz:

       .co : şirketler ve ticari siteler
       .info : bilgilendirme amaçlı siteler
       .net : .com yerine kullanılabilecek bir alternatif. .com uzantılı alan adınızı alırken .net uzantılı olan  alternatifini de almanız fikir haklarınız bakımından güvenli olacaktır.
       .org : ticari olmayan, kâr amacı gütmeyen kuruluşlar, organizasyonlar
       .biz : iş veya ticari kullanıma yönelik siteler. Sonuna Türkçe “biz” anlamı verilebilecek siteler

Uzman tavsiyesi: Her alan adı için web sitesi kurmanıza gerek yok. Ek alan adlarınızı ana web sitenize yönlendirmeniz yeterli.

9. Markanızı geliştirin ve koruyun
Markanızı korumak için alan adınızın farklı uzantılara sahip ve yazım hatalı birçok versiyonunu da satın almanız gerekir. Böylece, rakiplerinizin web sitesi isminizin farklı versiyonlarını almasının önüne geçebilir ve müşterilerinizin, yazım hatası yapsalar bile sitenize ulaşmasını garantilersiniz.

10. Alan adı alırken hızlı davranın
Alan adları çabuk satılır. Neyse ki çok ucuzdurlar. Bu nedenle favori alan adlarınızı en kısa zamanda satın alın. Eğer, boşta uygun bir isim bulmakta güçlük çekiyorsanız GoDaddy gibi alan adı kayıt kuruluşları alan adı arayışınızda size alternatif isimler sunarak en iyisini bulmanıza yardımcı olacaktır.

Online alışveriş yüzde 72 arttı

 

İngiltere: Anonim hesapların paylaşımına izin verilmemeli