Elon Musk’ın son projesi olan uydular üzerinden internet sağlayacağı Starlink ‘ucuz ve hızlı internet’ hayali ile dünyayı heyecanlandırsa da bilim dünyasından tepki çekti. SpaceX tarafından Starlink projesi için ilk etapta uzaya gönderilen 120 uydu, dünya çapında astronomların tepkisini çekmeye başladı.

23 Mayıs’taki 60 uyduluk ilk partinin gönderilmesini takiben alarm çanlarını çalan astronomlar, yoğun parlaklık nedeniyle teleskopların elde ettiği görüntülerin bulanıklaştığını söyledi. Uzmanlar, bunun yere bağlı astronomiyi ciddi şekilde etkileyebileceği uyarısında bulundu.

Aradan geçen altı aylık sürede ikinci parti uyduların gönderilmesiyle astronomların kâbusları gerçek oldu. 

'Hiç hoş değil'

Şili’deki Cerro Tololo Inter-Amerikan Gözlemevi’nde görev yapan astronom Clarae Martinez-Vazquez, Starlink uydularının karanlık enerji araştırması için kullandığı oldukça hassas kamerasını (DECam) ciddi şekilde etkilediğini duyurdu.

Martinez-Vazquez, Twitter’dan paylaştığı mesajda, “Şoktayım!! Çok sayıda Starlink uydusu bu gece göklerimizden geçti. DECam kameramız 19 tanesinden ağır şekilde etkilendi! Starlink uydularının treni beş dakikadan fazla sürdü! Üzücü olmanın ötesinde bu hiç hoş değil!” ifadelerini kullandı. (Sputnik)