Elon Musk, bir Twitter kullanıcısının Tesla’nın Güney Asya ülkelerinde satışa başlamalarıyla ilgili bir gelişme olup olmadığıyla ilgili sorusuna verdiği cevapta “Hâlâ Hindistan hükümetiyle anlaşmazlık yaşadığımız konular üzerinde çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.

Daha önce Tesla araçlarını 2019’dan itibaren Hindistan’da satışa çıkarmak istediklerini belirten Elon Musk aradan 3 yıl geçmesine rağmen satışa başlamaları için hâlâ önlerinde birçok engel olduğunu kaydetti.

Tesla CEO’su Musk ve Başbakan Narendra Modi yönetimi arasında yıllardır süren görüşmeler yerel bir fabrika kurulması ve yüzde 100’e varan gümrük vergileri gibi konular üzerindeki anlaşmazlıklar nedeniyle çıkmaza girmişti.

Hükümet elektrikli araç üreticisinden yerli üretimi artırmasını ve detaylı bir üretim planı paylaşmasını isterken Musk ise hükümetten ilk etapta bütçe odaklı pazara ucuz fiyattan ithal araba satabilmeleri için vergilerin düşürülmesini talep ediyor.

Ekim ayında Hintli bir bakan Tesla’dan Çin’de üretilen araçları ülkede satmasını bırakarak, yerel bir fabrikada üretim yapmasını ve bu araçları hem iç pazarda hem de dışarı satmalarını istediğini açıklamıştı.

Mercedes'ten Tesla'yı sıkıştıracak Hindistan adımı

Çin’e yakın nüfusa sahip bir ülke olan Hindistan pazarı, elektrikli araç sektörü için fazlasıyla umut vaadetse de hâlâ Suzuki Motor Corp. ve Hyundai Motor Co. gibi yerel üretim yapan şirketlerin ürettiği ucuz araçlar tarafından domine ediliyor.

Tesla’nın karşılaşacağı sorunlar bunlarla sınırlı değil. Mercedes-Benz Çarşamba günü yaptığı açıklamada Hindistan’da montajı yapılacak elektrikli aracı EQS’in dördüncü çeyrekten itibaren yollarda olacağını duyurdu.

Hindistan 2070’de sıfır karbon salınımını hedeflese de hükümet yeşil dönüşümü daha emekleme aşamasında olan ülkede elektrikli araç satışlarını teşvik etmenin yollarını arıyor.

Musk, Tesla hisseleri satışında sona yaklaşıyor

 

Elon Musk: İnsanları en kötü 10 yıl içinde Mars'a götürürüm