NASA'nın yeniden Ay'a gitmeyi amaçladığı Artemis-1 görevinde, Orion uzay aracını SLS adlı roket ile  fırlatmayı deneyecekti ancak iki kere yakıt sızıntısı yaşanması nedeniyle iptal edilmişti.

Webtekno'dan Emre Ömer Zehir'in haberinde her iki denemede de bir contadan yakıt sızıntısı gerçekleştiği ortaya çıkmıştı. NASA mühendisleri şimdi bu sızıntıya neden olan contanın değiştirildiğini açıkladı. Her şey yolunda giderse fırlatma bu ay içerisinde gerçekleştirilecek.

NASA yeniden Ay’a gidebilecek mi?


SLS (Uzay Fırlatma Sistemi) roketindeki sızıntı geçtiğimiz Cuma günü sorunlu contanın değiştirilmesi ile çözülmeye çalışılıyor. Şu anda rokette bir sorun yok gibi gözükse de öncesinde NASA’nın bazı testler yapması gerekiyor. 3 Eylül’de oluşan sızıntıyla birlikte 29 Ağustos’taki fırlatmayı engelleyen hidrojen kaçağının gerçekleştiği küçük açıklığı da kapatan NASA şimdi aracı yeniden test edecek.

Bu defa yapılacak olan çalışmalarda NASA, öncelikli olarak yakıt tanklarının doğru şekilde çalıştığından emin olmak için yakıt testi yapacak. 2.786 milyon litrelik yakıt bir kez daha tanklara doldurulacak. NASA bu testi 17 Eylül’de tamamlayıp yeni bir fırlatma denemesinde bulunuyor.

NASA daha önce yaptığı açıklamalarda 23 Eylül’de yeniden fırlatma denemek istediğini belirtmişti. Öte yandan kurallara göre NASA, 20 günde bir Artemis-1’in uçuş kontrol sistemlerini test etmek zorunda. Bu testleri de sadece ABD Uzay Kuvvetleri’nin Kennedy Uzay Merkezi Araç Birleştirme Binası’nda yapabiliyor. Daha önce uçuş ertelendiği için 20 gün ek süre veren ABD Uzay Kuvvetleri, son testlerin ardından bir kez daha NASA’ya ek süre vermek durumunda kalacak gibi gözüküyor.

Yarım asır sonra Ay'a dönüş: İşte Artemis programının amacı!

 NASA'nın Ay'a insan gönderecek Artemis misyonu ertelendi

Artemis Anlaşmaları'na 7 ülke imza attı