NASA ve mühendislik ortağı Lockheed Martin, 322 milyon kilometre öteden uzay aracına talimat göndererek Bennu adı verilen bir uzay kayasının yüzeyine alçalmasını sağladı.

Uzay aracının, sadece 5 ila 10 saniye içerisinde asteroit yüzeyinden örnek toplamış olması gerekiyor. Araç, Bennu’ya ait bu parçaları daha sonra Dünya’ya getirecek.

OSIRIS-REx, Bennu’nun yüzeyine konduğunu doğrulayan bilgiyi Dünya’ya ışınladı. Sinyal, esas dokunuştan yaklaşık 18 dakika sonra Türkiye saatiyle 01:11’de Dünya’ya ulaştığında, Görev Kontrol birimine sevinç hakim oldu.

Görevin baş müfettişi Dante Lauretta, NASA’nın operasyona yönelik canlı yayınında “Olağanüstü. Bunu gerçekten başardığımıza inanamıyorum” diyor. “Uzay aracı, yapması gereken her şeyi yaptı.”

Aracın yeteri kadar taş alıp almadığını belirlemek için birkaç gün gerekecek. Amaç, en az 60 gramlık örnek toplamak. Bu miktar, küçük bir paket patates cipsinin kütlesine yakın.

OSIRIS-REx, Bennu’nun yörüngesinde 2018’in Aralık ayından beri dönüyor ve asteroidi tarayarak mümkün olduğu kadar fazla veri topluyordu. Yanındaki örneklerle beraber 2021’nin Mart ayında ayrılması ve ardından 24 Eylül 2023’de Dünya’ya ulaşması bekleniyor.

NASA tarihi görev için uzay aracını bugün Bennu'ya indirmeyi planlıyor