"Başıboş bir gök taşı hızla Dünyamıza yaklaşmaktadır." ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi'nden (NASA) sıkça duyduğumuz bir uyarıdır bu. DART adı verilen proje artık bu tehdidi asgariye indirecek gibi görünüyor.

DART, Çift Asteroid Yeniden Yönlendirme projesi eylül ayında test edilecek. Vurulacak asteroid de belirlendi.

Bu görevin gerektiğinde çalışacağından emin olmak isteyen yetkililer, bu amaçla ilk denemeyi Dimorphos adlı gök taşı üzerinde yapacak. Bu gök taşı, gelen açıklamaya göre "Dünya'ya karşı hiçbir tehdit içermiyor." Hatta bu ibareyi NASA'nın neredeyse tüm pazarlama ürünlerinde de görüyoruz.

DART ismindeki D harfiyle gösterilen Double (Çift) sözcüğü, sırf sistemin ismi dart olsun diye eklenmiş bir şey değil. Sistem aynı anda iki araç birden ateşliyor. Bu iki araçlı sistem sayesinde gök taşlarının saptırılması sağlanıyor. İlk denemede ise aslında Dimorphos ve onun yanında yer alan Didymos gök taşı vurulacak. Bu iki asteroid bir ikili sistem oluşturuyor. Böylece sistem farklı hedeflerle test edilecek.

Yetkililere göre çarpışma saatte 23 bin kilometreden hızlı olacak. Gök taşı yok olmayacak, sadece doğrultusu değişecek. Sürecin ne kadar başarılı olduğunu ise yer teleskopları ile yapılacak olan ölçümler gösterecek. Araştırmacılara göre bu çalışma, ileride geliştirilecek sistemler için de önemli veriler sağlayacak.

NASA, Ay'a yolculukta yeni bir sayfa açıyor

 

NASA, Dünya'dan 5 kat büyük yeni süper dünya keşfetti.

 

NASA'nın Lucy görev aracı yeni bir Ay keşfetti