ABD Uzay ve Havacılık Dairesi'nin (NASA) başkent Washington'daki merkezinde bugün gerçekleşecek tarihi bir basın konferansı için hazırlıklar tamamlandı. NASA'nın toplantıda Mars'ta su ve hayat bulup bulmadıklarına yönelik çok önemli bir açıklama yapması bekleniyor.
Yayımlanan bir basın bildirisinde NASA'nın Mars hakkında yapacağı açıklamanın gezegenin doğası hakkındaki gizemi açığa çıkaracağı belirtiliyor. Mars'a düzenlenmesi planlanan yolculuk nihai hedefine ulaşırsa Kızıl Gezegen'e varan bilim insanları incelemeler yaparak bu zamana kadar ortaya atılan tezleri doğrulamış ya da çürütmüş olacak.
NASA, şu anda Mars'ta bulunan Curiosity keşif robotunun çektiği fotoğraflar ve yaptığı analizler sayesinde gezegene dair birçok bilgi elde ediniyor. NASA'nın basın konferansı bugün Türkiye saatiyle 18.30'da http://www.ustream. tv/NASAJPL. adresinden canlı olarak izlenebilecek.

Ojha'nın ipuçları
Basın konferansını Jim Green, Michael Meyer ve Mary Beth Wilhelm ile birlikte yönetecek olan Georgia Teknoloji Enstitüsü'nden Hint asıllı Lujendra Ojha isimli uzay bilimleri uzmanı, NASA'nın yapacağı açıklama hakkındaki en büyük ipucunu veriyor. 2011'de Ojha 21 yaşındayken Mars'ın kraterlerine dair çekilen görüntülerde, daha sıcak mevsimlerde tuzlu su aktığına dair ipuçları olduğunu ileri sürmüştü. Oljha, akan su nedeniyle bazı vadiler oluştuğunu iddia etmişti. Şu anda 25 yaşında olan Ojha, savına dair bir makaleyi Arizona Üniversitesi'nden Alfred McEwen ile birlikte kaleme almış ve makale en prestijli bilim dergilerinden Science'ta yayımlanmıştı.
CNN televizyon kanalının haberine göre McEwen de basın konferasını yönetecek ikinci isim. Ojha ve McEwen aynı konu hakkında yazdıkları başka bir makale de 2013'te Nature Geoscinece isimli dergide yer almıştı. Makalede Mars'ın ekvator kısmında tahmin edilmeyecek kadar çok su bulunduğu ileri sürülmüştü. Oljha ve McEwen'in savundukları tez ilk önce birçok bilim insanı için inandırıcı gelmese de şu anda bilim dünyası tarafından oldukça ciddiye alınıyor.
Kaynak: Sabah