Uzay turizmine yavaşça adım attığımız bu yeni çağda, Rusya’nın Roscosmos uzay ajansı, Ekim ayından bu yana düzenlediği iki görevde, Uluslararası Uzay İstasyonuna dört amatör astronot gönderdi. NASA da SpaceX donanımı kullanan özel uzay uçuşu şirketi Axiom tarafından Şubat 2022’de gerçekleştirilmesi planlanan bu türdeki ilk uçuşuna hazırlanıyor.

NASA, helikopter ve gezici ortağı Perseverance arasındaki bir iletişim sorunu yaşandığı için, tüm görevleri durdurma kararı aldı.

NASA, ISS turizmine yeşil ışık yaktı

Bu hafta NASA, ISS’e düzenleyeceği ikinci özel görevi Axiom Mission 2’yi (Ax-2) duyurdu. Uluslararası Uzay İstasyonu’na ziyarette bulunmak isteyen turistlerin kimler olacağıyla birlikte görevin detayları da 2022 sonbaharı ile 2023 baharının sonları arasında belli olacak.

Eğer tatil rezervasyonunuzu erkenden yapmadıysanız biraz daha bekletebilirsiniz. Çünkü NASA’nın mürettebatı taşıyan bir roketi Florida’daki Kennedy Uzay Merkezi’nden kalktıktan sonra ISS’e 14 gün boyunca kenetli kalacak. Yani 2 haftalık yörünge tatili yapabileceksiniz.

Tabii rokete kimlerin bineceği konusunda henüz bir bilgi yok. Ayrıca isteyen herkesin gidip gidemeyeceği de belli değil. Ancak NASA’nın geçen yıl Hollywood efsanesiyle bir film için sahneleri çekmek için yörüngedeki karakolun kullanılması hakkında konuştuğunu onaylamasının ardından gözler Tom Cruise’a çevrildi.

Öte yandan Rus film yıldızı Yulia Peresild, Cruise’u yenerek uzayda film çeken ilk aktör olurken, yolculuğun Amerikalı şovmen için hala aynı cazibeye sahip olup olmadığı net değil. Ancak eğer ülkeler arası tatlı bir rekabet baş gösterirse Brad Pitt bile gitmeye razı olabilir.

Uzay ajansı Pazartesi günü yaptığı açıklamada ISS’e gidecek kişilerin astronot testlerinden geçmesi gerektiğini söyledi. Ayrıca şu açıklamayı yaptı:

NASA ve uluslararası ortakları, herhangi bir uzay istasyonu ekibi için standart olduğu gibi, Axiom tarafından Ax-2 görevi için önerilen özel astronot seçimlerini gözden geçirecek. Önerilen ekip üyeleri, uçuş için onaylanmak üzere NASA tıbbi yeterlilik testine tabi tutulacak.

Alçak Dünya yörüngesi ticarileşiyor

Axiom’un gelecek yılın başlarındaki ilk görevi, üç sivili ve eski bir astronotu yaklaşık bir hafta sürecek bir konaklama için uzay istasyonuna götürecek. Bir yatırımcı, girişimci ve emekli savaş pilotundan oluşan grubun üyelerinin her birinin, hayatlarının yolculuğu için Axiom, SpaceX ve NASA arasında paylaşılacağı düşünülen göz sulandıran 55 milyon doları ödediği söyleniyor. Ayrıca, istasyonda geçirdikleri süre boyunca kendi araştırmaları ve çeşitli hayırsever projeler üzerinde çalışabilecekler.


Birkaç Rus medya şirketinin izniyle Ekim ayında ISS’i ziyaret eden aktör ve film yapımcısının yanı sıra, Roscosmos daha yakın zamanda, biri milyarder girişimci Yusaku Maezawa olan iki Japon uzay turistini ISS’ye götürdü. Fakat bu macera için kişilerden ne kadar ödeme aldığı bilinmiyor.

Eleştirmenler uzay ajanslarının ISS’i süper zenginler için bir oyun alanına çevirdiğini söylüyor. Fakat turistler tarafından verilen paranın bir kısmı, yörüngedeki laboratuvarda devam eden bilimsel çalışmaları finanse etmek için kullanılacak. Bu da vergi mükelleflerinin yükünü hafifletecek. Fakat eleştirmenler bunun bir sonunun olmadığını, eğer böyle devam ederse yakında para için Beyaz Saray’ın da kiralanabileceğini söylüyor.