Kasım 2020'de Florida'daki Cape Canareval Uzay Üssü'nden fırlatılan araç, yanarak yok olmadan önce Güneş'e olabildiğince yaklaşmak ve Dünya'ya hayat veren yıldızın gizemlerini çözmekle görevli.

Güneş'in yörüngesinde dolaşacak uzay aracının "hiç görülmemiş" yüksek çözünürlüklü fotoğraflar göndermesi bekleniyor.

İşte bu hedef doğrultusunda yörünge aracı, Taçküre Kütle Atımı (TKA) ismi verilen doğal fenomeni görüntüledi.

TKA'lar, Güneş'in taçküresinde manyetik alanlar nedeniyle oluşan ve uzaya büyük plazma kütlelerinin fırlatılmasına sebep olan Güneş patlaması anlamına geliyor.

Uzay aracının söz konusu patlamayı 12 Şubat 2021'de, yani fırlatıldıktan yaklaşık bir yıl sonra elde ettiği belirtiliyor.

Görüntünün Solar Orbiter Heliosferik Görüntüleyicisi (SoloHI) isimli cihaz tarafından yakalandığı aktarılıyor.

NASA'nın internet sitesinde yayımladığı siyah beyaz patlama görüntüsünde, kütle atımı sağ üst köşeden sola doğru, dalgalar halinde yayılırken görülüyor.

Alt kısımda beliren beyaz karelerinse görüntünün sıkıştırılarak Dünya'ya gönderilmesinden kaynaklanan bir çeşit parazit olduğu belirtiliyor.

Uzay aracı henüz bilim insanlarının hedeflediği konuma ulaşmadığı için tam bilim moduna geçmedi. Bu nedenle araştırmacılar, böyle ayrıntılı bir görüntünün gelmesini henüz beklemiyordu.

Bu nedenle aracın tam bilim moduna geçeceği aktif dönemde çok daha büyük başarılar elde edeceği ve Güneş'e hiçbir uzay aracının yaklaşmadığı kadar yaklaşabileceği düşünülüyor.

Solar Orbiter aracının Güneş'e yaklaşması iki yıl sürecek. Bilim insanları bu süreci "seyir aşaması" diye niteliyor.

Projenin ardındaki ekip, Solar Orbiter'in en az 10 yıl sürmesi beklenen bir görev üstlendiğini ve Güneş biliminin "altın çağını" başlatacağını söylüyor.

Milyarder uzaya yapacağı gezi için kesenin ağzını açtı

 

Çin'in uzay aracından Mars'tan ilk fotoğraf

 

Bilim insanları Güneş patlamalarının kaynağını ilk kez belirledi