Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), 10 yıldır üzerinde çalıştığı misyonda bugün düğmeye basacak ve yeni uzay aracı Artemis'i ilk kez fırlatacaktı. Ancak motor arızası nedeniyle fırlatmanın ertelendiği açıklandı.

NASA yaklaşık 50 sene sonra Ay'a yeniden insan göndermeye hazırlanıyor. Uzay ajansının 10 yıldır üzerinde çalıştığı misyon bugün başlatılacaktı. Ancak üçüncü motordaki ısı problemi ve sızıntı nedeniyle fırlatma önce 40 dakika ertelendi daha sonra da iptal edildi.

SLS, Florida’daki Kennedy Uzay Merkezi’nden bugün yerel saatle 08:33'te (Türkiye saatiyle 15.33) fırlatılacaktı.

Bugün iptal edilen Artemis I görevi, 50 yıl aranın ardından astronotları Ay yüzeyine tekrar göndermeyi hedefleyen programın ilk aşaması. Artemis-1 görevi sırasında SLS roketi ve Orion uzay aracı beklendiği gibi performans gösterirse, 2024 için belirlenen Artemis-2, aynı rotada astronotlarla birlikte uçacak. Daha sonra ise Ay''a mürettebatlı uçuş ise muhtemelen 2025'te Artemis-3 ile gerçekleşecek. Ayrıca Artemis-3 ile dünya tarihinde bir ilk yaşanacak. Ay yüzeyine ilk kez bir kadın ve siyahi bir insan ayak basmış olacak.

Astronot Randy Bresnik, "Bu Artemis I uçuşuyla yaptığımız her şey, mürettebatlı yapılacak Artemis II uçuşundaki riski azaltmak için" yorumunu yaptı.

NASA'nın Artemis programı ayrıca, Ay'da sürdürülebilir bir insan varlığı kurmayı ve Mars'a yapılacak ilk mürettebatlı görev için Ay'da bir üs kurmayı hedefliyor. Her şey yolunda giderse NASA 2030'ların sonlarında Mars'a astronotlu bir uçuş gerçekleştirecek.

NASA Artemis misyonu için bugüne kadar 20 milyar dolardan fazla harcama yaptı.

YENİ FIRLATMA TARİHİ BELLİ OLDU

NASA'nın, Artemis 1 görevine başlamak için iki yedek günü daha var. Bugün SLS roketinde meydana gelen sorunlar çözülebilirse, yeni fırlatma 2 Eylül veya 5 Eylül'de yapılacak.

Artemis Anlaşmaları'na 7 ülke imza attı

 

NASA Dünya'yı gök taşından koruyacak

 

NASA, Ay'a yolculukta yeni bir sayfa açıyor