NASA, mekanik köstebeğin geçtiğimiz hafta boyunca çalışıp ancak 2 santimetrelik kazıyı başardığını duyurdu. Bu, çok ufak bir derinlik olarak görülse de 1 haftada 2 santimetre delebilmiş olması bile bir gelişme olarak görüldü ve bilim insanlarını heyecanlandırmaya yetti.

NASA, ALMAN UZAY MERKEZİ’YLE ÜRETTİ

Atlas V-401 roketiyle fırlatılan InSight 26 Kasım 2018’de Kızıl Gezegen’in Elysium Planitia bölgesine indi. Yolculuk 483 milyon kilometre sürdü. Görevi toprağı delip gezegenin kaya sistemini çözmekti. NASA’nın Alman Havacılık ve Uzay Merkezi DLR ile ortak üretilen InSight’ın peşini problemler bırakmadı. Neyse ki 7 aylık uğraşıdan sonra kazıcı, Kızıl Gezegen’i delerek ilerliyor.

Deneyin liderliğini yapan bilim insanı Tilman Spohn, Alman Uzay Merkezi’nden yaptığı açıklamada “Köstebeğimizin hiç durmadan ilerlemesi için elimizden geleni yapıyoruz” dedi.

HEDEF 5 METRE DELMEK

Alman yapımı bu aracın Mars’ta 5 metre derinliğe kazı yapması bekleniyor. Geçtiğimiz Mart’ta kazı çalışmasına başlar başlamaz birden arızalanıp durduğu için pek bir ilerleme kaydedemedi.

Geçtiğimiz haftalarda mühendisler B Planı’na geçtiler. Kazıya yardım edebilmesi için yedek robot kol, 15 derecelik baskı ile destek veriyor ve bu da kazıya devam etmesi için gerekli sürtünmeyi sağlıyor.

220 KEZ ÇEKİÇLEDİ AMA YETMEZ, DEVAM

8 Ekim’den bu yana, ‘mekanik köstebek’ 220 kere çekiçledi. Bu darbelerle yavaş, fakat azimle ilerlemeye devam ediyor. Bilim insanları bu işin zaman alacağını ve ne kadar derine gidebileceğini görmek için daha çok çekiç sallaması gerektiğini söylüyor.