NASA'nın yeni uzay aracı Perseverance, Mars'a ulaştığından beri gündemden düşmüyor. Gönderdiği fotoğraf ve videolarla büyük yankı uyandıran uzay aracı şimdi de ilk toz şeytanını görüntüledi.

Perseverance misyonunda görev alan mühendisler, uzay aracının kameralarından birinin Jezero Krateri'nde yakaladığı görüntüleri incelerken toz şeytanını fark etti.

NASA, dalaz diye de bilinen toz şeytanın görüntülerini yayımladı ama boyutu ve hızıyla ilgili bilgilere yer vermedi.

Hem Dünya'da hem de Mars'ta görülebilen ve yüzeydeki tozları birbirine katan küçük hortumlara toz şeytanı ismi veriliyor. Bunlar, diğer hortumlardan farklı olarak bulutlardan aşağı doğru değil, yerden yukarı doğru oluşuyor.
Bilim insanları Mars'ta daha önce de toz şeytanlarına rastlamıştı. Kızıl Gezegen'in yörüngesindeki Mars Reconnaissance Orbiter uzay aracı, 2012'de 800 metre yüksekliğinde dev bir toz şeytanı görüntülemişti. Hatta aynı uzay aracının Yüksek Çözünürlüklü Görüntüleme Bilimi Deneyi isimli kamerası, 2015'te aynı anda birden fazla toz şeytanı tespit etmişti.

NASA araştırmacıları, Perseverance'ın karşılaştığı yeni toz şeytanının görüntülerini, uzay aracının resmi Twitter hesabından paylaştı. Gönderide şu ifadeler yer aldı:

Bir toz şeytanı gördüm. Bu işlenmiş görüntülerde onu, robotik kolumun arkasında, uzakta görebilirsiniz. Toz şeytanı sağdan sola doğru hareket ediyor ve yoluna çıkan tozları birbirine katarak hortum oluşturuyor.

Nitinol, Mars’ta yaşam arayışını çözebilir!

 

Mars'ın 'kayıp suyu' nerede?