Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) tarafından geliştirilen ve kızılötesi merceklerle yıldızların binlerce yıl önceki durumunu gözlemleyecek James Webb Uzay Teleskobu’nda sona gelindi. Bilim dünyasında ‘zaman makinesi’ olarak adlandırılan teleskop, evrenin 13.8 milyar yıl önce oluşumuna sebep olan Big Bang’den (Büyük Patlama) 200 milyon yıl sonrasını inceleyebilecek.
100 kat güçlü

Hubble’dan üç kat büyük ve 100 kat daha güçlü James Webb Teleskobu’nun Ekim 2018’de uzaya fırlatılarak, Hubble’ın ulaşamadığı yerleri incelemeyi de kapsayan misyonuna başlaması bekleniyor.

James Webb’in dünya dışındaki yaşamın var olup olmadığıyla ilgili de önemli keşifler yapması bekleniyor. NASA çalışanlarının 20 yıldır yürüttüğü hummalı çalışmayla ortaya çıkan James Webb Teleskobu, 8.8 milyar dolara mal oldu. James Webb’in üzerinde 21 aynalı sistem bulunuyor. En çarpıcı özelliklerinden biri ise yayılan ışık hızıyla ilerleyebilmesi. Kızılötesi özelliği sayesinde uzaya bakıldığında milyonlarca yıl önce sönmüş yıldızlar bile görülebilecek. Bilim insanlarını heyecanlandıran projenin, güneş sisteminin nasıl oluştuğu ve bugünkü halini nasıl aldığı sorularına da yanıt araması planlanıyor.

Testleri yapılacak

6.5 metre boyundaki James Webb, Dünya’dan 1.6 milyon kilometre uzaklıkta yörüngeye yerleştirilecek.
Teleskop şu anda ABD’nin Maryland eyaletinde yer alan Goddard Uzay Uçuş Merkezi’nde uzaya fırlatılacağı günü bekliyor. James Webb fırlatılana kadar, birçok teste tabii tutulacak. James Webb fırlatıldığında, bölgede oluşması planlanan sesin 150 desibeli geçebileceği tahmin ediliyor.