ABD’li astronot Neil Armstrong 20 Temmuz 1969'da Ay’a ilk kez ayak bastığında, gezegendeki neredeyse en ünlü kişi oldu. Armstrong’tan 19 dakika sonra da diğer astronot Buzz Aldrin ise Ay’a ayak basan ikinci kişi olarak tarihe geçti. Apollo 11 görevi sırasında Aldrin’in çektiği Armstrong’un aydaki adımlarının fotoğrafı ve Aldrin’in uzaydaki selfiesi müzayedeye çıktı. Independent'ın haberine göre; Başka Dünyaya Yolculuk isimli fotoğraf koleksiyonunun parçası fotoğraflar, Christie’s müzayede evinde 19 Ekim’e kadar satışta.

ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi’nin (NASA) özel arşivinden düzenlenen koleksiyondaki fotoğraflarda NASA’nın farklı uzay programlarındaki tarihi olaylar yer alıyor.

50 BİN STERLİNE SATILMASI BEKLENİYOR
Müzayede evindeki yetkililere göre Armstrong'un fotoğrafının 30 bin sterlin ila 50 bin sterlin arasında satılması bekleniyor.

Aldin’in selfiesininse 6 bin sterlin ila 8 bin sterlin arasında bir fiyatta alıcı bulması öngörülüyor. Müzayede evinin açıklamasında fotoğrafların analog teknolojiyle çekildiği belirtildi.

15 YILDA DERLENDİ
Astronotların en iyi kareleri yakalayabilmek için NASA’nın yanı sıra Kodak ve Zeiss gibi optik lens ve fotoğraf teknolojilerinde öncü firmaların yetkilileri tarafından eğitildiği ifade edildi. Koleksiyonda yer alan 2 bin 400 fotoğraf, Victor Martin-Malburet tarafından 15 yılda derlendi. Fotoğraflara ek olarak NASA’nın uzay görevlerinde kullandığı bazı yazışmaların transkripsiyonlarını bulmak da mümkün.

Apollo 11'in 2019’daki 50. yıldönümü kapsamında düzenlenen etkinliklerde koleksiyon Paris’te Grand Palais, Zürich’de Kunsthaus ve Salzburg’da Museum Der Moderne’de yer almıştı.