Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Makina ve İnovasyon Topluluğu bünyesinde faaliyetlerini sürdüren farklı bölümlerden 25 öğrencinin yer aldığı METU Rover (İnsansız kara aracı) projesi, Avrupa’nın en prestijli uzay ve robotik yarışması olan European Rover Challenge 2020’de 'en iyi bilim insanları' özel ödülünü aldı.

Topluluğun 2 yıl boyunca çalışmalarına devam ederek ilk kez bu yıl katıldığı yarışma, pandemi nedeniyle 11-13 Eylül tarihlerinde online olarak gerçekleşti. Takımlar; Polonya'da Mars esas alınarak hazırlanmış bir yarışma alanında komite tarafından sağlanan bir keşif aracını kendi algoritmalarını geliştirip, yazılımlarını araca aktararak kontrol etti. METU Rover, 'en iyi bilim insanları' özel ödülünü almaya hak kazanarak, uluslararası 33 takımın finalde yer aldığı yarışmada, genel sıralamada ise 4'üncü oldu.

UZAKTAN KONTROL

Takım Lideri Arda Özarslan, geliştirdikleri 'rover'in uzayda, gezegenlerde bilimsel araştırmalarda ve keşiflerde bulunan insansız kara aracı olduğunu söyledi. Özarslan, "Örnek vermek gerekirse Mars’ta şu anda çalışan Curiosity'i örnek verebiliriz. Bu araçlar üzerlerinde bulunan numune alma sistemleriyle numuneleri alıp bunlarla analizler yapıp, alanda yaşam belirtisi var mı bunların tespitini yapıyor, aynı zamanda üzerindeki kameralarla bunları fotoğraflandırıyor ve üzerinde bulunan robot kolla da istenen hareketleri gerçekleştirebiliyor. Bu seneki yarışma çalışmalarımızın başında pandemi yoktu ve aracımızı üretmeyi planlıyorduk. Ancak pandemi süreci başladı. Bundan sonra da yarışma online bir hal aldı. Yarışmada bize orada bir araç temin edildi. Biz burada temin ettiğimiz algoritmalarla yaptığımız kodlamalar sayesinde aracı uzaktan kontrol edebildik. Yarışmanın gerçekleştiği alanda çekilen fotoğraflar sayesinde belli araştırmalarda bulunduk. Aynı Mars’ta gerçekleşen halinin bir similasyonu oldu. Biz ülkemizi robotik ve uzay alanında bu tür gelişmelerle kendi araçlarımızı üreterek daha iyi yerlere getirmeyi hedefliyoruz" dedi.

ODTÜ'den kanseri kan testiyle yakalayan teknoloji

 

ODTÜ'den pandemiyle mücadeleye yüksek teknolojili robot ve yazılım desteği

 

ODTÜ'de kanseri hızlı teşhis edebilen çip geliştirildi