TÜBİSAD’a göre, 2013’te 61.6 milyar TL olan bilişim ve iletişim teknolojileri pazarı 2014’te % 11-15 arasında büyüyecek. 2015’te büyümenin önemli kısmı yine akıllı telefonlardan gelecek.
 
Bilişim Sanayicileri Derneği (TÜBİAD), Türkiye bilişim ve iletişim teknolojileri pazarında 2015 yılına ilişkin beklentilerini açıkladı. Nisan 2015’te sektörün fotoğrafını çeken raporunu açıklayacak olan TÜBİSAD, sektörün 2013 yılında 61.6 milyar olan büyüklüğünün 2014 yılında TL bazında yüzde 11 ile yüzde 15 arasında bir büyüme gerçekleşmesini öngörüyor. 2015’te ise temkinli bir büyüme ve yılın ikinci yarısında özellikle seçim sonrasında hızlanma bekleniyor.
 
TÜBİSAD’dan yapılan açıklamada, pazarda büyümenin önemli bir kısmının 2014 yılında olduğu gibi 2015 yılında da taksit ve ithalat kısıtlamalarına rağmen akıllı telefonlardan geleceği tahmin ediliyor. Giyilebilir teknoloji ürünlerinin de pazara hareket getireceği vurgulanırken büyük veri pazarının öne çıkması bekleniyor. Açıklamada, şu beklentilere yer verildi:
 
Büyük veri öne çıkacak
“Kurumsal mobil çözümler ve büyük verinin ağırlıklı yatırım alanları olması öngörülüyor. BT yatırımlarının, sağlık ve enerji sektörlerinde artması bekleniyor. Ayrıca devlette uzun dönemdir sessizliğini koruyan eğitimde tablet uygulaması projesinin kapsamının ve etkinliğinin artırılması beklentilerimiz söz konusu. Burada bir kez daha değinmemiz gereken şey ise FATİH projesinin bir donanım ve tablet projesi olmaktan hızla uzaklaşıp, eğitim faaliyetlerini içerik ve verimlilik olarak geliştirici bir noktaya doğru şekillendirilmesi ve özellikle yazılım tarafındaki konulara ağırlık verilmesidir. Hizmetler pazarında yurt dışı faaliyetlerde büyüme, bulut tarafında ise bir rekabet yaşanması bekleniyor.”
 
Seçim kamuyu etkiledi
TÜBİSAD’ın 2014 yılına ilişkin değerlendirmeleri şöyle sıralandı: “BT hizmetleri büyüdü ve dolayısıyla yatırımların da devam ettiği bir alan oldu. Böylece donanım ağırlıklı olan genel pazar yapısında dengeli bir dağılıma geçme konusunda adımların atıldığı bir tablo sergilendi. Dünya genelinde PC’lerin tekrar adetsel ve hacimsel ağırlık kazandığı ve tabletlerin yavaşladığı bir dönemde, Türkiye’de akıllı telefon ve tabletler satıcı firmalar açısından PC’lerdeki gelir düşüşünü azaltan bir etki yarattı. 2014 yılındaki seçimlere kadar kamuda çok fazla hareket olmaması ve sonrasındaki dönemde de görev değişiklikleri doğal olarak kamu yatırımlarını olumsuz etkiledi.”
 
Dönüşüm fırsatı kaçmasın
TÜBİSAD açıklamasında 2014 yılında yaşanan büyümelerin sektörün gelişim beklentilerini karşılamadığı vurgulandı. Açıklamada şöyle denildi: “Çünkü katma değeri yüksek, ülke ekonomisinin büyümesine katkı sağlayacak ve çarpan etkisi yaratacak alt sektörlerin, yani yazılım ve hizmet sektörünün halen donanım pazarına oranla düşük olduğunu görüyoruz. Bu potansiyel alanlarda istenen büyüme yakalandığında, büyüme beklentilerinin karşılanacağını düşünüyoruz. 2015 yılında beklenen siyasi ve ekonomik gelişmelerin getireceği sonuçlar kurumların kendisini geliştirmesi için ideal zamanlardır. BT dönüşüm projelerini tüm yöneticilerin ivedilikle gündemlerine alması ve bir yandan maliyetlerini kontrol altına alırken diğer yandan yapacakları alt yapı yenilemeleri ve BT’nin hizmet olarak kullanılmasının getireceği hız avantajını kaçırmamaları gerekmektedir.”
 
Cep % 15 büyüdü
Bireysel tüketici tarafında 2014 yılında satın alma taleplerinin büyüdüğüne dikkat çekilen TÜBİSAD açıklamasında şöyle denildi:
 
“Tablet kategorisinde bir önceki yıla göre az da olsa bir büyüme gerçekleşti. Akıllı cep telefonu ürünlerinde yaklaşık yüzde 15 büyüme kaydedildi. Telekomünikasyon sektörü, bir önceki yılın üçüncü çeyrek dönemine göre elde ettiği ciroyu yüzde 25.1 artırdı, toplam ciro ise 2014 üçüncü çeyrek itibarıyla, önceki yıla göre yüzde 2.1 büyüme gösterdi.”