NASA’nın Mars keşif aracı Perseverance, Kızıl Gezegen’in gün batımı anlarını görüntüledi. Gezgin araç, batan güneşin çarpıcı bir görüntüsünü yakalamak için yoğun mesaisine biraz ara verdi. Söz konusu görüntü aslında bu ayın başlarında çekildi. Ancak uzay ajansı bu görüntüyü henüz yakın bir zamanda paylaştı. NASA’nın sosyal medya hesaplarındaki fotoğraf, Mars’ın kayalık manzarasının arkasındaki ürkütücü bir parıltıyı gösteriyor. İşte görüntünün ayrıntıları…

Perseverance, Mars görüntüleri göndermeye devam ediyor

Şubat ayında Mars’a inen gezgin araç, birçok üstün özellikli kamera ve aletlere sahip. NASA’nın bugüne kadarki en gelişmiş gezgin aracında yüksek teknolojili Mastcam-Z kamerası yer alıyor. Bu kamera sayesinde gezgin, birçok önemli görüntüyü kaydedip dünyaya gönderiyor.


Perseverance aracı son olarak Mars gün batımını görüntüledi. NASA da geçtiğimiz günlerde o görüntüyü paylaştı. Paylaşımın altındaki açıklamada NASA, bu görüntünün aslında beklentilerden biraz farklı olduğunu belirtti. Çünkü genellikle insanların Kızıl Gezegen’den beklediği bir gün batımı rengi ‘mavi’ değildir.

NASA, “Mars gün batımı kendine özgü mavi rengiyle öne çıkar. Atmosferdeki toz, mavi ışığın daha verimli bir şekilde nüfuz etmesini sağlar. Ancak ortalamadan az toz olması, renklerin daha solgun görünmesine sebep oldu. Renk, kamera artefaktlarını ortadan kaldırmak için kalibre edildi ve beyaz dengesi ayarlandı.” dedi.

Bununla birlikte, Perseverance ilk kez Mars görüntüleri göndermiyor. Son dokuz ayda Mastcam-Z kamerayla çektiği birçok görüntü var. Ekim ayında gezgin, Mars’ın Jezero Krateri‘nde muhteşem bir panoramik manzara yakaladı. Ayrıca gezegene ulaştıktan kısa bir süre sonra da özçekim yapmıştı. Bu özçekim sayesinde gezginin ayrıntılarını da görme fırsatımız olmuştu.

NASA’nın bugüne kadarki en iddialı Mars görevi, Kızıl Gezegen’de antik mikrobiyal yaşam belirtileri arıyor. Bunun dışında araç, Dünya’ya getirmek için Mars’tan kaya örnekleri de topluyor. Ayrıca Nisan ayından beri Ingenuity helikopteriyle de çalışıyor. Şimdiye kadar 16 uçuş yapan Ingenuity, başka bir gezegende güçlü, kontrollü uçuş gerçekleştiren ilk uçak.

Ingenuity, Perseverance gezginini tepeden çekti

 

Perseverance Mars'tan Dünya'ya kaya örnekleri getirecek