Rusya'da yaşamını sürdüren Andrei Pyzh de ülkenin takip edilen YouTuber'larından bir tanesi.

Yaklaşık 1 milyon aboneye sahip olan ve Rusya'daki bazı sanayi sitelerini, terk edilmiş sığınakları kayda alarak buralarla ilgili bilgiler veren YouTuber, şu sıralar bazı sorunlarla boğuşuyor. Öyle ki Rus hükümeti, Pyzh'ın devlet sırlarını çaldığını düşünüyor. Hatta YouTuber, bu nedenle tutuklanmış durumda. 

Devlet sırlarını çalmakla suçlanan Rus YouTuber
Edinilen bilgiler ve yetkililer tarafından yapılan açıklamalara göre ünlü YouTuber, geçtiğimiz çarşamba günü Rus kolluk kuvvetleri tarafından yakalandı. Ayrıca hızlı bir prosedür sürecine alınıp derhal hakim karşısına çıkarılan Pyhz, ekim ayına kadar da tutuklu kalacak. Eğer bu YouTuber'ın devlet sırlarını çaldığı ispatlanırsa, Ryzh'nin 8 yıl hapis yatması muhtemel görünüyor.

Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Pyzh'ın avukatı, tutuklanma nedeninin oluşturulan içerikler olmadığını ifade ediyor. Ancak YouTuber'ın Instagram hesabındaki bazı eski gönderilerde yer alan isimsiz yorumlar, tutuklama nedeninin tam da oluşturulan içeriklerle ilgili olabileceğini düşündürüyor. Çünkü bu yorumlarda Rusya'nın saldırılar için oluşturulan erken uyarı sisteminde büyük bir sorun olduğundan bahsediliyor. Pyzh'ın kendisine yöneltilen suçlamaları kabul edip etmediği şu an için bilinmiyor.

Rus YouTuber'ın ailesi ve arkadaşları, konuyla ilgili bazı açıklamalarda bulunarak Pyzh'a 5 Ağustos'tan beri ulaşamadıklarını söylediler. İşin daha da ilginç yanı, YouTuber'ın tutuklandığı ailesine bildirilmemiş. Moskova'daki Kamu İzleme Komisyonu'ndan bir yetkiliyse, YouTuber'ın yakalandıktan sonra günler boyunca herhangi bir açıklama yapılmadan tecrit halinde bırakıldığını ifade ediyor.

Tüm bu olaylar yaşanırken ünlü YouTuber'ın arkadaşlarından da ilginç bir iddia dile getirildi. Pyzh'ın sevilen birisi olduğunu ifade eden arkadaşları, Pyzh'ın salıverilme ihtimalinin bulunduğu için gözaltı ve tutuklama süreçlerinin gizlenmiş olabileceğini ifade ediyorlar. Ancak bu konuyla ilgili de henüz netleşmiş bir şey yok. YouTuber'ın ekim ayında neyle karşılaşacağını ise bir sonraki duruşmada belli olacak.