Ülkedeki yabancı sermaye kaçmak için bahane ararken, dün gerçekleşen bir olay Rusya’nın bu durumu çok önemsemediğini gösterdi.

Buna göre, 2014 yılında uygulamaya konan ve Rus vatandaşlara ait kişisel verilerin yalnızca Rusya sınırları içerisindeki veri depolarında tutulabileceğini öngören yasa, uzun bir zamandan sonra yeniden hatırlanarak uygulamaya kondu.

Airbnb, Twitch ve Pinterest’in davalarının görüldüğü yerel mahkemece verilen kararda, her üç şirketin de anılan karara aykırı işlem tesis ettiklerine hükmedilerek, her birine ayrı ayrı 2’şer milyon ruble para cezası kesildi.

Bununla birlikte söz konusu yasaya göre yerel mahkeme, bundan sonra ilave bir duruşmaya gerek kalmadan bu şirketlerin gerekli düzenlemeleri yapmamaları halinde ceza kesmeye devam edebilecek.

Öte yandan söz konusu kanun kapsamında yaşanan tek gelişme bu da değil. Rusya devlet denetleme kurumu Roskomnadzor’da bu üç şirkete karşı bir dava açarak konuyu yerelden ulusal zemine taşımış oldu. Bakalım zaten yaptırımlar nedeniyle ülkede sayıları bir hayli azalan yabancı sermaye, bu yaklaşım karşısında nasıl bir tepki verecek.

Rusya’nın küresel internetten çıkarılması imkansız

 

Microsoft'tan Rusya'ya darbe

 

ABD'de Rusya kaynaklı siber saldırı korkusu