Wall Street Journal'in haberine göre gelişmiş çipler ve ilgili ekipmanların Çin’e ihracatını engelleyen yeni ABD kısıtlamalarına bir yıllık muafiyet alan ABD müttefiki çip üretici devleri listesine Samsung da katıldı.

WSJ'ye konuşan kaynaklarına göre, ABD Ticaret Bakanlığı, Samsung'a, Çin'deki üretimini sürdürmek için gerekli olan ekipmanı ve diğer unsurları tedarik etmeye devam yetkisi verdi. Güney Koreli firma, Çin'in iki şehrinde çip tesisleri işletiyor.

Elde ettiği gelir açısından dünyanın en büyük üreticisi olan Samsung, bir yıllık muafiyet aldığını kamuoyuna duyuran rakipleri SK Hynix Inc. ve Intel Corp.'un açıkladığı gibi, bir yıllık muafiyet alıp almadığına dair herhangi bir açıklamada bulunmadı.

Biden yönetimi, Cuma günü açıklanan yeni kurallarla ilgili müttefikleri yanına çekmek için çalışıyor. Ticaret Bakanlığı, Çin'de faaliyet gösteren ABD ve ABD müttefiki tesislere yapılan belirli ihracat başvurularını duruma göre inceleyeceğinden, kısıtlamalar bazı müttefiklere en az bir imtiyaz sağlıyor gibi görünüyordu.

BİR NUMARALI OYUNCU

Endüstri yetkilileri ABD ve müttefik ülkelerin yarı iletken ve çip ekipmanı üreticileri için uygulayacağı muafiyetlerin sektörün geneline yayılmasını bekliyor.

Samsung DRAM ve NAND bellek çipi üretiminde hakim konumunu sürdürürken, Güney Koreli teknoloji devi Xi’an şehrinde NAND bellek çipi tesisi ve Suzhou’da çip paketleme tesisi işletiyor.

Tayvan merkezli teknoloji pazarı araştırma şirket TrendForce’a göre Samsung, bu yılın ikinci çeyreği itibarıyla DRAM bellek çipinden elde edilen küresel gelirin yüzde 43,5’ini ve NAND’dan elde edilen küresel gelirin kabaca üçte birini elde ediyor. Teknoloji devi her iki bellek pazarında bir numaralı oyuncu konumunda.

ABD'nin çip planında detaylar açıklandı

 

Brookfield ve Intel'den 30 milyar dolarlık çip yatırımı

 

Musk'tan rakip beyin çipi firmasına yatırım planı