Frontiers in Neurorobotics dergisinde Cuma günü yer alan araştırma raporuna göre bu gelişme, semenderin hareketinden ilham alan robotlar üretme olasılığının kapısını araladı.

Dört ayaklı hayvanlar, karmaşık, öngörülemeyen ve düzensiz ortamlarda gezinebilirler. Bu olağanüstü yetenek, dört bacak ile gövde, baş ve kuyruk gibi vücudun diğer bölümleri arasındaki koordinasyon (yani vücut ve uzuvlar arasındaki koordinasyon) sayesinde ortaya çıkıyor. Semender ise vücut ile kollar ve bacaklar arasındaki koordinasyon mekanizmalarını incelemek için mükemmel bir örnek olarak görülüyor. Dört ayağını kullanan ve dalgalanma olarak bilinen bir hareketle soldan sağa sallanarak yürüyen bu hayvanın sinir sistemi memeli benzerlerine göre daha basittir ve semenderler hareket hızlarına göre yürüyüş şekillerini değiştirir.

Tohoku Üniversitesi Elektrik İletişim Araştırma Enstitüsü'nden Akio Ishiguro liderliğindeki araştırmacılar, semenderin hareket mekanizmasını çözmek için hayvanın sinir sistemini matematiksel olarak modellediler ve modelin fiziksel bir simülasyonunu oluşturdular. Araştırmacılar, semenderin modelini yaparken, bacakların ve vücudun duyusal bilgileri paylaşarak diğer hareketleri desteklediğini öngördüler. Ardından bilgisayar simülasyonları aracılığıyla semenderin hıza bağlı yürüyüş dönüşümlerini yeniden ürettiler.

Araştırma ekibinin başı Ishiguro, açıklamasında şunları söyledi:

“Bu kanıtın, hayvanların uyarlanabilir ve çok yönlü hareketlerinin ardındaki temel mekanizma hakkında fikir vermesini umuyoruz. Bu gelişme bize yüksek çeviklikle hareket edebilen ve vücut ile uzuvlar arasındaki esnek koordinasyonla uyum sağlayabilen robotların geliştirilmesine yardımcı olabilir.”

Araştırma ekibi, daha önce 2019 yılında deniz hamam böceklerinde, 2020 yılında dört ayaklı hamam böceklerinde ve son olarak semenderlerde vücut ve uzuvlar arasındaki koordinasyonu deşifre etmeyi başardı.

Akio Ishiguro, “Bu çalışmalara dayanarak, farklı bacak yapıları olan hayvanlar arasındaki ortak noktaları bulmayı ve son derece dayanıklı ve tüm şartlara uyarlanabilir bacaklara sahip robotlar için evrensel bir model oluşturmayı amaçlıyoruz” dedi.

Koşmayı öğrenen iki ayaklı robot Cassie, tarih yazdı!

Bilim insanları tembel bir semender keşfetti