Günün birinde, insanoğlu Mars’a gidecek ve orada yaşamaya başlayacak. Bu nedenle Mars’ta yeni yapıların yapılması gerekecek. Bu yapı inşaatlar tabii ki dünyamızdaki tuğlaların Mars’a taşınmasıyla yapılmayacak.

Basınç uygulamak yeterli

Kaliforniya San Diego Üniversitesi'nde NASA tarafından finanse edilen bir araştırmaya göre Mars tuğlaları herhangi bir ısı uygulanmasına gerek kalmadan yapılabilir. Çalışmayı yürüten ekip, başlangıçta simüle Mars toprağını bağlayıcı polimerler ile karıştırarak tuğlalar yapmaya çalışıyordu. Ancak bilim adamları, simülasyonun yeterince yüksek bir basınca maruz kaldığında polimerlere gerek olmadığını keşfetti.

17-04/28/mars-toprak-yapisi-shiftdelete.jpg

Çelik betondan daha dayanaklı

Bunun gerçekleşmesi için malzeme önce esnek bir lastik tüp içine yerleştirildi. Bu tüp daha sonra, 1 metrelik yükseklikten 4,5 kilogramlık basınca maruz bırakıldı. Sonuçta yuvarlak yapılar elde edildi ve yapılan testlerle bu tuğlaların çelikle güçlendirilmiş betonlardan daha dayanıklı olduğu tespit edildi. Tuğlaların başarısının arkasında büyük bazalt parçacıklarını kaplayan küçük demir oksit parçacıklarının olduğu düşünülüyor.