Fortinet, Siber Tehdit Değerlendirme Programı'nı (CTAP) kullanarak fidye yazılımı, oltalama (phishing) ve belirli hedefe sahip zararlı içerikler gibi kötü amaçlı içerik barındıran e-postaların sayısında önemli bir artış gözlemledi.

Fortinet'in bulgularına göre fidye yazılımları, 2020'nin kalan aylarında kullanıcıların karşısına çıkacak en büyük tehlike olacak. Geçen yıllarda şirketlerin çalışmasını engelleyerek finansal kayıplara neden olan saldırıların arkasında fidye yazılımları yer alıyor. Fidye yazılımları, on binlerce uç nokta cihaz, yüzlerce farklı bölgede binlerce uygulama ve sunucu kullanan şirketlerin milyarlarca dolarlık kayıplar vermesine neden olabiliyor. En ünlü fidye yazılımlardan birisi olan Ryuk, bir oltalama (phishing) e-postası içinde yer alan bir URL bağlantısı üzerinden bulaşmasıyla öne çıkıyor.

Kullanıcıların ilerleyen günlerde fidye yazılımların yanı sıra başka tehditlerle de karşılaşma ihtimali bulunuyor. Bu ihtimalin arkasında korona virüs gündeminden faydalanan ve FortiGuard Labs'ın tehdit araştırma ekiplerinin de gözlemlediği üzere kötü amaçlı hedeflerini başarmak için sosyal mühendislik yöntemleri kullanılarak oluşturulan e-postalar yer alıyor. Oltalama denemeleri, belirli hedefi olan kötü amaçlı yazılımlar üzerinden, siber suçlular da iki yöntemi bir arada kullanan yöntemlerle kullanıcılara e-postaları üzerinden ulaşıyor.

Buna örnek olarak, FortiGuard Labs, siber saldırganların Dünya Sağlık Örgütü logosunun kullanıldığı Kovid-19 temalı yeni bir e-posta oluşturduğunu açığa çıkardı. Profesyonel bir şekilde hazırlanmış bu oltalama e-postalarının en çok görüldüğü 10 ülke; yüzde 29 ile Türkiye, yüzde 19 ile Portekiz, yüzde 12 ile Almanya, yüzde 10 ile Avusturya ve Amerika, her biri yüzde 1'den az olan Belçika, Porto Riko, İtalya, Kanada ve İspanya olarak sıralanıyor.