Son 5 yılda ise deniz taşımacılığı sektörünün önde gelen firmalarından çoğu siber saldırıya uğradı. 2020'den beri deniz yolu taşımacılığına yapılan siber saldırılar yüzde 400 arttı. Trt Haber'den Naz İrem Üstündağ'ın aktardığına göre şu anda uluslararası sularda 50 bin civarında gemi bulunduğu kabul edilirse, önemli sayıda liman ve gemi siber saldırı riski altında.

Siber saldırı denince akla Antwerp Limanı geldi

Avrupa’nın en büyük ikinci konteyner limanı olan Belçika’daki Antwerp Limanı’nın 2010’lu yıllarda uzunca bir süre konteyner arzını kontrol edebilen siber korsanların etkisinde kalması gündemden düşmemişti. Liman yetkililerinin hesapları ve nakliye şirketlerinin sistemleri oltalama saldırıları ve zararlı yazılımlar aracılığıyla uyuşturucu kaçakçıları tarafından ele geçirilmişti. İki yıl boyunca devam eden saldırılar sonucu konteyner teslim yerleri ve tarihleri değiştirilmişti. Saldırılar sonucu sadece liman değil uluslararası ticaret de zarara uğramıştı.

Siber saldırıya karşı nasıl önlem almalı?

Gemilere yapılacak siber saldırılar, sadece gemiyi değil, geminin işletmesini, işletme ile iş birliği içerisinde bulunan limanları, tedarikçilerini eşzamanlı etkiliyor. Bu da tahmin edildiğinden kapsamlı bir zarara yol açıyor.

Yaşanacak saldırılar sonucunda deniz trafiği olumsuz etkileneceği gibi işletmeler de oldukça yüklü ekonomik kayıplar verebilir. Uzmanlar denizcilik alanında siber saldırıların önlenebilmesi için kullanılan ağların konfigürasyonu, ağlara ve sistemlere erişim kontrolünün sağlanmasını öneriyor. Siber olaylara karşı direnç sağlamak için eğitim ve farkındalık, yazılım bakımı, uzaktan ve yerel erişim, erişim ayrıcalıkları, taşınabilir hafıza kullanımı gibi prosedürel koruma önlemlerinin de alınması oldukça önemli.

Fas'ta siber güvenlik operasyon merkezi kuruldu

Ukrayna tarihin ilk siber savaşını yaşıyor

Rusya'ya "siber ordu" teklifi

Biden: Rusya'nın siber saldırılarını püskürteceğiz

ABD bankalarında Rusya’dan siber saldırı endişesi

Şişli Belediyesi'ne siber saldırı