ABD'deki Silikon Vadisi'nden bilgisayar bilimci Dr. Pratik Desai, kullanıcıların kaybettikleri kişileri yakında sanal ortamda avatara dönüştürebileceğini iddia etti. Yapay zeka üzerine çalışan Hintli yazılımcı, Twitter hesabından yaptığı paylaşımlarda, takipçilerini sevdikleri kişilerin ses ve görüntülerini kaydetmeye davet etti.

Desai, gönderisinde şu ifadeleri kullandı: “Bu kişilerin bedenlerini terk ettikten sonra, yeterli transkript verisi varsa, yeni ses sentezi yazılımları ve video modelleri sayesinde, sonsuza dek sizinle yaşama ihtimalleri yüzde 100. Hatta bu yıl sonuna kadar mümkün olabilir.”

Independent Türkçe’de yer alan habere göre; insan bilincinin bilgisayara aktarılabileceğini savunan yazılımcının paylaşımı 10 milyona yakın kez görüntülendi.

Desai, bir başka gönderisindeyse şunları söyledi: “Aslında bunu yapmak bugün bile mümkün ama çok pahalı olabilir. Kitleler için böyle bir şey oluşturmaya odaklandım, bu yüzden yıl sonuna kadar herkes için erişilebilir olmalı. Bunu mümkün kılabilecek bir orta yol projesi üzerinde çalışıyorum.”

Programcı, projesinin detaylarını paylaşmazken, nihai hedefinin bu verilerle bir avatar oluşturmak olduğunu ifade etti.

Metaverse şirketi Somnium Space de benzer bir program üzerinde çalışıyor. Şirketin CEO'su Artur Siçov, babasına kanser teşhisi konmasıyla bu projeye başladığını belirterek, şöyle konuştu;

Öldüğümde, bu verileri topladıysam, diğer kişiler ve çocuklarım gelip benim hareketlerime ve sesime sahip avatarımla sohbet edebilir.

 

Teknoloji, Silikon Vadisi’nden Hudson Vadisi’ne taşınıyor

 

Köyde yaşayan Silikon Vadisi milyarderi

 

Amerika'da Silikon Vadisi benzeri yeni bir yerleşim kuruluyor