2013 Ekim ayında, Intel'in Silikon Vadisi'ndeki merkezinde oluşturulan Yeni Teknolojiler Bölümü Dünya Başkan Yardımcılığı'na getirilen Ayşegül İldeniz, başta giyilebilir teknolojiler olmak üzere 7 milyar insanın geleceğini değiştirebilecek yeni nesil cihazların hayatımıza girmesinde kilit rol üstleniyor. 

 Son 10 ayınız nasıl geçti? 
Çılgınlar gibi... Çok keyifli. Bir sürü kulvar var. Sıfırdan bir takımı, olmayan bir teknolojiyi, kategori ve pazarı yaratıyorsunuz. Bu nedenle insanların ne istediğine dair bir fikir edinip ona göre hareket etmelisiniz. Yani her şey sıfırdan... 

 Intel'in başkan yardımcılığına seçilmenizde kadın olmanızın etkisi var mı? 
Bence muhakkak var. Bir mühendis bir alete sadece ne işe yarar diye bakıyor. Halbuki giyilebilir teknolojiyi kendinizle özdeşleştirmeniz lazım. Bunu bence bir kadın daha iyi anlar. 

 Silikon Vadisi'nde yaşamak nasıl bir duygu? 
'Yapılamayacak hiçbir şey yok' duygusunu yaşatıyor. Yani doğru mühendis ve teknolojiyi ya satın alarak ya da kendiniz üreterek doğru beyinlere ulaşabileceğiniz bir yer burası. Olanaklar birdenbire açılınca ve etrafınızdaki herkes de dahi olunca insanda 'her şey yapılabilir' duygusu oluşuyor. Ben bunu ilk defa yaşıyorum. Burası sınırların olmadığı bir yer. 

 Dahiler genelde erkek olur. Bunların arasında bir kadın yönetici olmak zor mu? 

Silikon Vadisi'nde çalışan yüzlerce dahi kadın var. Sadece sayıları az. Biz ne kadar rol model olursak kadın dahilerimizin sayısı da o oranda artar. Gelişmiş ülkelerden gelen birisiyle bizim gibi gelişmekte olan ülkeden gelenin bakış açısı farklı. Ben her şeye "bunu da başarabileceğiz" deyince "deliymişim" gibi bakıyorlar ama sonunda oluyor. Çünkü onlara göre hayat siyah ya da beyaz. Ama bize göre her renk olabilir. Ben onların sınırlarını zorluyorum, onlar da beni zorluyor. Karşılıklı çok keyifli bir iletişimimiz var. 

 Geleceğimizin teknoloji ve konsepti nedir? 
Giyilebilir teknolojiler aslında minicik bir adım. 2020'de 50 milyar adet 'akıllı ürün' olacak. Lambadan çantaya, saatten giysiye, mobilyadan otomobile, direksiyona hatta cama kadar sensörlerle iletişime geçilecek. Bir lamba veya televizyon beni tanıyacak. Onunla iletişim kuracağım. O da benim hayatımı daha güzel ve iyi hale getirecek. 

HEM DOĞULU HEM DE BATILI OLABİLİYORUZ
 Siz göreve geldikten sonra Türk çalışan sayısı arttı mı? 
Intel Grubu'nda 200'ü aşkın Türk çalışan var. Bence orada biz çok güçlü bir grup oluşturuyoruz. Artık güçlü Türkiye var. Artık bir yerlerde yönetici olmak kimsenin korkulu rüyası değil. 

 Yani artık Türkler'e her yol açıldı mı? 
Evet, çünkü eğitim sistemimiz birçok açıdan düzeldi. Hem mühendislik hem de yöneticilik fakültelerimiz çok iyi. O bakımdan Türk yöneticiler tercih ediliyor. Türkler işlerinde çok profesyoneller. Hem Doğulu hem de Batılı gibi düşünebiliyoruz. 

GÜNEŞTE NE KADAR YANDIĞINI SENSÖR SÖYLEYECEK
 2015'te hayatımızı kolaylaştıracak hangi icatlar çıkacak? 
Endüstri sağlığa yöneliyor. Biz iletişim ve estetik üzerinde çalışıyoruz. Akıllı aletler sizin kaç adım attığınızın ötesine geçerek insanlarla iletişiminize yardımcı olacak. Aynı zamanda sosyal ağlara dahil olup yer bilgisini de paylaşacaksınız. Çok ilginç sensörler üzerine çalışılıyor. "Havada nem mi var, ben güneşte ne kadar yandım" gibi soruların cevaplarını verecek sensörler çıkacak. Hava kirliliğini ölçüp uyaracak, çevresel faktörleri değerlendirecek ürünler de hayatımızı kolaylaştıracak. 2020'de dünyada 50 milyar akıllı nesne olacak. 

 Intel Edison: Intel'in ocak ayında Las Vegas'ta Tüketici Elektroniği Fuarı CES'te tanıttığı Edison, bir posta pulu ya da SD kart boyutunda, içinde kablosuz bağlantı özellikleri de barındıran ve farklı işletim sistemlerini destekleyen küçük bir bilgisayar. 

 Akıllı bilezik MICA: Dünyaca ünlü Kenzo markasının genç çizgisi olan Opening Ceremony ve Intel işbirliğiyle hayata geçirilen MICA adlı akıllı bilezikin içinde radyo ve SIM kart var. USB bağlantısı da bulunan bilezik, kablosuz şarj edilebiliyor.

 Akıllı gömlek: Intel, bir gömleğin üzerine akıllı birer çip yerleştirdi. Bu çipler sayesinde gömlek kalp atışlarını ölçebiliyor. 

 BioSport akıllı kulaklık: Intel, SMS Audio LLC ile birlikte kalp ritmini ölçen ve kişisel ses sistemini içeren akıllı kulaklık yaptı.