Türkiye, sosyal medya şirketlerinin Vergi Kanunu'na dahil olması için bir süredir uluslararası arenada yürüttüğü diplomaside büyük bir başarı elde ederek Facebook'u sisteme dahil etti. Gelir İdaresi Başkanlığı ile Facebook yetkilileri, şirketin reklam gelirlerinden yüzde 18 KDV ödemesine yönelik düzenleme üzerinde anlaştı. Vergi uzmanları şirketten yıllık 500 milyon liralık gelir elde edilmeye başlanacağını ifade etti.

FACEBOOK DUYURDU

Facebook dün yaptığı açıklamada, Türkiye'de vergi kanunlarında yakın zamanda yapılan değişiklik nedeniyle, 1 Nisan 2019'dan itibaren artık Türkiye'de KDV'ye tabi olacaklarını duyurdu. Açıklamada, "İşletmesi Türkiye'de bulunan ve geçerli bir Türkiye KDV numarası sağlamamış tüm reklam verenlerden, Facebook Ireland Ltd.'dan satın alınan reklam hizmetleri için yüzde 18 KDV alınacaktır" ifadesi kullanıldı. Türkiye'deki reklam operasyonlarını İrlanda'daki şirketi üzerinden yöneten Facebook, Instagram şirketini de elinde bulundurduğu için artık sisteme Instagram'da dahil edilerek, Türkiye'den alınan her reklam için yüzde 18'lik vergi ödenecek.

2.5 MİLYAR TL GELİR

Facebook, 2018'de Türkiye'de 2.5 milyar liralık gelir elde etmiş ve bunun tamamı da reklam gelirlerinden oluşmuştu. Şirket geçen yıl vergilendirme sistemine dahil olsaydı yaklaşık 500 milyon liraya yakın vergi ödemekle yükümlü olacaktı. Facebook'ta 43 milyon, Instagram'da ise 38 milyon kullanıcısı bulunan Türkiye'den 2 milyona yakın küçük ve orta ölçekli işletme de kendi işletme sayfasını açmış bulunuyor.

REKLAM ÜCRETİ VE VERGİ VATANDAŞTAN

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı yetkililerinden edinilen bilgiye göre vergilendirme sistemi şöyle işleyecek: "Vergiden hem Facebook hem de reklam veren sorumlu olacak. Ancak, Facebook reklam verene '100 liralık reklam ücretinin 18 liralık KDV'sini önce devlete öde sonra 100 lirayı bana gönder yoksa ben bu 100 liranın 82 lira olarak ödendiğini varsayarım; benim de yüzde 18'lik sorumluluğum var' şeklinde hareket edecek. Facebook böylece, gelirlerinde kayıp olmasını önleyip vergiyi kaynağından kesmeyi önceleyecek."(BARIŞ ŞİMŞEK/SABAH)