Kuveyt’te kara para aklama operasyonlarıyla suçlanan ‘sosyal medya’ fenomenlerinin davası, yolsuzlukla mücadele operasyonları kapsamında ‘buzdağının görünen kısmını’ temsil ediyor.

Kurban Bayramı’nı takip eden günlerde, Başsavcı Darar el-Asusi’nin kararıyla yaklaşık on kişinin hesaplarının dondurulduğu ve seyahat etmelerinin yasaklandığı bu ağa ilişkin açıklamalar bekleniyor.

Kuveyt İçişleri Bakanlığı da söz konusu kimselerin ülkeden ayrılmalarını engellemek için fenomenlerin isimlerini havalimanlarına ve sınır geçitlerine bildirdi.

Mali Soruşturma Birimi, konunun yargıya taşınmasından önce içindeki ve dışındaki kara para aklama şebekelerinin uzantılarını tespit etmek, terör finansmanına ve uyuşturucu ticareti faaliyetlerine karışması hususundaki bilgileri analiz etmek üzere çalışma yürütmeye başladı.

Cumhuriyet Savcılığı geçen hafta, kara para aklama operasyonlarıyla suçlanan 10 sosyal medya fenomenine ilişkin dosyayı fon kaynaklarını tespit etmek ve bu fonların meşruiyetini belirlemek için Devlet Güvenlik Kurumu’na iletti.

Kaynaklar, Cumhuriyet Savcılığı’nın bazı ülkelere, şirketlerin ve ünlü isimlerin banka hesapları hakkında bilgi vermeleri ve isimleri altında gerçekleşen transferleri kontrol etmeleri için çağrı yaptığını aktardılar.

Bazı fenomenler, videolar yayınlayarak veya yazılı açıklamalarda bulunarak kendilerine yöneltilen suçlamaları yalanladılar ve gerçekler ortaya çıkana kadar soruşturma yetkilileriyle iş birliği yürüttüklerini belirttiler.

Gözlemciler, onlarca fenomenin ve iş adamının Cumhuriyet Savcılığı tarafından soruşturulduğuna dikkat çektiler.

Kuveyt Başsavcısı’nın kararı ise balon hesapların varlığının netleşmesi sonrasında, Finansal Soruşturma Birimi tarafından bazı şirketlere ve bazı ünlülere yöneltilen suçlamaların ardında gelişti.

Boubyan Petrokimya Şirketi, Kuveyt Borsası internet sitesi üzerinden azınlık hissesini paylaştığı ‘Boutiqaat’ şirketinin banka hesaplarını dondurma kararı aldı.

Boutiqaat, geçen çarşamba günü yaptığı açıklamada eski bilgilerin Boubyan’ın finansal durumu üzerindeki etkisinin şu anda belirlenemediğini bildirdi.

Boutiqaat ayrıca 5 yıldır ‘kamuya açık ve şeffaf’ olarak faaliyet gösterdiğini ve ‘Kuveyt'i e-ticaret haritasına yerleştirmeleri dolayısıyla gurur duyduklarını’ vurguladı.

Kaynaklar, Boutiqaat’a ilişkin şüphelerin kozmetik ürünleri tanıtan sosyal medya fenomenleri ve dolandırıcılıkla ilgili olduğunu aktardılar.

Boutiqaat şirketi, 2015 yılında kuruldu. Ocak 2018’de Boubyan Petrokimya, hisse satın almak için 45 milyon dolar pompaladıktan sonra azınlık hissesini satın aldı. Boubyan da hisselerinin bir kısmını Boutiqaat’a sattı ve şirket geçen yıl yaklaşık 500 milyon dolar değer kazandı.

Kuveyt İçişleri Bakanlığı’na göre kara para aklama operasyonlarına ilişkin ilk takip süreci birkaç içinde tamamlandı. Yetkili güvenlik hizmetleri, aylarca süren takip faaliyetlerinden sonra 12 Temmuz’da bir ağı gözaltına aldı.

Bakanlık, bu adımın kara para aklama suçlarına karşı sarf edilen çabalar ve ülkenin kamu çıkarlarına büyük zarar veren yasadışı faaliyetlere ilişkin rüşvet ve şüpheli ödemeler çerçevesinde atıldığını vurguladı.

Gerekli soruşturmaların tamamlanmasının ardından Bnaider bölgesinde bir dağ evindeki ağa baskın düzenlendi. Aynı şekilde Kuveyt şehrinde ve Salmiya bölgesinde 4 eve, bir çiftliğe ve bir binaya daha baskın gerçekleştirildi. Baskınlarda el-Wafra bölgesindeki bir çiftlikte depolanan lüks ve klasik otomobiller, motosiklet, değerli mücevherler ve bir miktar para ele geçirildi.

Kuveyt Cumhuriyet Savcılığı 12 Temmuz’da Şeyh Cabir el-Mubarek es-Sabah da dahil olmak üzere bazı sanıkları serbest bırakma kararı aldı.

6 Haziran’da Kuveyt makamları tarafından tutuklanan Bengalli milletvekili davası da önemli isimlerin dahil olması nedeniyle halen kamuoyunun gündeminde yer alıyor.

Parlamentodaki Bangladeşli bir milletvekili de insan ticareti ve kara para aklama ile suçlanıyor.

Geçen çarşamba günü hakimler, Bengalli milletvekili davasıyla suçlanan General Mazen el-Cerrah’ın tutukluluk süresinin uzatılması talimatı verdiler. Dava kapsamında diğer sanıkların tutukluluğunun ise 9 Ağustos’a kadar devam edeceği belirtildi.

Instagram 'o' özelliğini Türkiye’de kullanıma açılıyor

 

Yapay zeka korona virüsü 1 saatte buldu

 

Türkiye'de geliştirildi: Uzaktan otomatik ateş ölçen cihaz