K-Pop hayranlarını üzecek bir gelişme daha yaşandı. Milyonlarca hayran kitlesi bulunan müzik türü, bir süredir devletlerin radarına girmişti. Artan popülariteden endişelenen kurumlar, K-Pop‘u kısıtlamaya başladı.

Son olarak Çin’in en büyük sosyal medya platformlarından olan Weibo, bu müzik türünde hayranlarına içerikler sunan birçok sayfayı kısıtladı. Toplamda 22 platformun yer aldığı askıya alma durumunun gerekçeleri de açıklandı.

Çin’den K-Pop engeli

Özellikle Çin sınırları içerisinde milyonlarca hayranı bulunan K-Pop‘un kısıtlanma sebepleri ise oldukça ilginç. Weibo, aldığı kararın nedeni olarak, son dönemde artan aşırılığa kaçmanın durdurulması gerektiğini gösterdi. Bununla birlikte Çin Hükumeti de gelişmeleri yakından takip ediyor. Geçtiğimiz günlerde, sayfaların yasadışı yollarla para topladığı açıklandı.

Oluşturulan fonun yasal olmadığını savunan Weibo, sayfaların Güney Koreli şarkıcı Park Ji-Min‘e doğum günü sürprizi yapmak için para toplandığını açıkladı. Biriken bağışlar ile şarkıcının kendi uçağını tasarlaması istendiği öğrenildi. Konuyla alakalı bir bildiri de yayınlayan Weibo, şunları aktardı:

Olayları başlatan The BTS hesabı 60 günlük uzaklaştırma alırken, ona destek sağlayan Blackpink, GOT7 ve EXO hesapları da 30 günlük ceza aldı. Çocuklara kötü örnek oluşturduğu iddia edilen hesaplar ile ilgili ilerleyen süreçte neler olacağı henüz bilinmiyor.

K-Pop, zaten Çin’in radarındaydı

Çin Siber Uzay Ajansı‘nın Haziran ayında yaptığı açıklama bu gelişmenin habercisiydi. Zira kurum, hayran kulüplerinin yarattığı kaosu sonlandırmak için 10 maddelik bir bildiri yayınlamıştı. Çocukların idollerine para bağışlamasını destekleyen faaliyetlerin sonlandırılacağı öğrenilirken, ünlüleri popülaritelerine göre sıralama girişimlerinin de önüne geçilecek.

K-Pop

Öte yandan BBC analisti Kerry Allen da, durumun endişe verici olduğunu açıkladı. Allen hayran kulüplerinin, sevdikleri isimler için çevrim içi veya yüz yüze protesto gösterileri düzenleyebileceğini aktardı. Bu olasılığın giderek arttığını duyuran analiste göre bir an önce önlem alınmalı.

Türkiye'de bir ilk! TikTok videosu can aldı