Elon Musk liderliğindeki uzay taşımacılığı şirketi SpaceX, 15 Ocak'taki volkanik püskürme sonrası tekrar çevrim içi olmakla ilgili sıkıntılar yaşayan ada ülkesi Tonga'nın internet altyapısını uydu interneti hizmeti Starlink ile onarmayı hedeflediğini açıkladı. Fiji İletişim Bakanı Aiyaz Sayed-Khaiyum'un, Starlink'in uydu hizmetini kullanarak Tonga'yı yeniden internete bağlı hale getirmek istediği açıklandı.

Aksam.com.tr'nin Engadget'tan aktardığı habere göre; Starlink'in, Fiji'de güncel olarak internet köprüsü görevi görecek bir istasyon inşa eden bir ekibi bulunuyor. Starlink'in herkes tarafından kullanılabilen deneme kiti, yalnızca 25 ülkede kullanıma sunuluyor. Tonga'nın coğrafi olarak Starlink'in kullanımda olduğu en yakın komşularının ise Avustralya ve Yeni Zelanda olduğu ifade ediliyor.

Starlink, yörüngedeki bin 800 uydusunu aktif olarak kullanıyor. Fakat kapsama alanını genişletmek için yörüngeye daha fazla sayıda uydunun fırlatılacağı ve daha fazla uydunun kullanıma sokulacağı belirtiliyor.

İNTERNET HİZMETİ SAĞLAYAN DENİZ ALTI KABLOSUNA ERİŞİLEMİYOR

Diğer yandan; Tonga, Ocak ayı sonlarında Kacific'e ülkeye uydu interneti hizmeti sağlama yetkisi vererek uzun süredir devam eden bir çekişmeyi sonlandırmıştı. Bu yetkinin, SpaceX'in çalışmalarını nasıl etkileyeceği henüz belirtilmedi. Ülkenin, internet hizmeti sağlayan deniz altı kablosuna hala erişimi olmadığı ve haftalarca erişim sağlamasının beklenmediği de biliniyordu. SpaceX'in, Kacific ile ilgili olası bir aksaklık durumunda önemli bir alternatif oluşturabileceği tahmin edildi.

Elon Musk'ın uydularına jeomanyetik darbe

 

Güneş'teki jeomanyetik fırtına Dünya'yı etkileyebilir