Dünya genelinde uygun fiyata kaliteli ve hızlı internet hizmeti vermek isteyen Elon Musk, bu amacı doğrultusunda Starlink‘i kurmuştu. Uzaya gönderilecek uydular sayesinde gigabit seviyesinde indirme ve yükleme hızlarına ulaşılabilecekken, bu paketlerin fiyatları ise epey uygun olacak. Henüz daha başlangıç aşamasında olan proje için şu ana kadar 600 uydu gönderildi. Şimdi ise SpaceX, Starlink denemeleri için gerekli adımları atmaya başladı.

Starlink denemeleri Alaska’da başlayacak

Uydu fırlatmalarından sorumlu olan SpaceX, Starlink ağını Alaska, Güney Caroline ve Tennessee’nin kutup bölgelerinde test etmeye hazırlanıyor. Düşük Dünya yörüngesinde bir takım yıldızı oluşturmayı hedefleyen SpaceX, şimdiye kadar 600’e yakın uydu fırlattı. Proje tamamlandığınsa ise toplamda 12.000, duruma göre daha fazla uydunun yörüngede olması bekleniyor.

Alaska’da başlayacak olan Starlink denemeleri, sonraki etaplarda ABD’nin başka eyaletlerine de ulaşacak. Starlink projesinden elde edilecek gelir, süper ağır fırlatma araçlarını inşa etmek için kullanılacak. Alaska’da başlanacak testlerde indirme için 17, 18 ve 19 GHz spektrumlarının, yükleme içinse 28 ve 29 GHz spektrumlarının kullanılması bekleniyor.

Starlink’in FCC’ye (Federal İletişim Komisyonu) olan başvurusuna göre şirket, bu yılın sonlarına doğru internet hizmetini ticari olarak başlatmak istiyor. İnternet hizmeti için kablosuz yönlendirici onayını almış olan Starlink, her ay en az 120 uyduyu yörüngeye göndermeyi planlıyor.