Günümüzün en değerli markalarından biri olan Apple’ın kurucularından olan Steve Jobs’ın tamamı küçük harfle yazdığı bu mektup, özellikle Apple tutkunları tarafından büyük ilgi çekecek. 3 Kasım’da açık artırmaya hazırlanan İngiliz müzayede evi Bonhams, bu mektubun yaklaşık 200 ila 300 bin dolarlık bir miktara satılmasını bekliyor.

Tek sayfadan oluşan bu mektubun önemli bazı noktaları bulunuyor. Mektubu değerli kılan şeylerden biri elbette genç Steve Jobs tarafından kaleme alınmış olması. Yaklaşık 48 yıl önce yazılmış olan bu mektupta Jobs’ın aynı zamanda Zen Budizmi hakkında da düşünceleri bulunuyor.
Söylendiği kadarıyla söz konusu mektup 23 Şubat 1974 tarihinde Jobs’un doğum gününden bir gün önce yazılmış. 19. doğum gününe bir gün kala yazdığı mektup da bu noktada önemli ve değerli hale geliyor.

Jobs, mektuba Brown ile önceki bazı yazışmalara yanıt verdiği cümlelerle başlıyor: “Mektubunu birçok kez okudum / ne diyeceğimi bilmiyorum /nice sabahlar geldi geçti / insanlar geldi gitti /çok sevdim ve ağladım. / her nasılsa, hiçbir şey değişmiyor – anlıyor musun?” yazıyor.
Steve Jobs aynı zamanda Hindistan’a yapacağı bir gezi için para biriktirdiğinden bahsediyor. Bu planının ilerleyen dönemde geçekleştiren Jobs, Hindistan’da yedi ay geçirdi ve ruhsal bir aydınlanma için arayışa girdi.

Bonhams’ın bilim ve teknoloji tarihi direktörü Adam Stackhouse geçen hafta yaptığı açıklamada bu mektuba gönderme yaparak, “Bu mektup bize dünyanın en büyük yaratıcılarından ve girişimcilerinden birinin zihinsel süreçlerine dair büyüleyici bir fikir veriyor. Daha önce açık artırmada Jobs’un imzalı mektupları çıkmamıştı ve kesinlikle bunun kadar açıklayıcı bir materyal olmamıştı” dedi.

Jobs hayatını kaybettiğinde kişisel serveti 8.3 milyar dolardı. Bugün kurduğu marka Apple’ın ise piyasa değeri yaklaşık 2 buçuk trilyon dolar.

(CNBC)

Steve Jobs imzalı bilgisayar kılavuzu 800 bin dolara satıldı

 

Bill Gates ve Steve Jobs çocuklarını neden teknolojiden uzak tuttu?

 

Steve Jobs, 36 yıl önce bugün ilk macintosh’u tanıttı