Bilim adamları normal volkanlardan 100 kat daha güçlü olan süper volkanların deprem gibi herhangi bir dış etkene gerek kalmadan da patlayabileceğini söyledi.
Zürih’teki bir sismoloji araştırma ekibine göre volkanın magma ocağında eriyik halde bulunan büyük hacimdeki lava, basınç artması durumunda yeryüzü kabuğunu kırabilir. Bir süper volkan patlaması, dev bir meteorun dünyaya çarpmasından sonra yeryüzünün karşılaşabileceği en büyük doğal felaket olarak görülüyor. Bu tür olaylar her 100 bin yılda bir gibi çok nadiren gerçekleşse de, olduğu zaman dünyanın iklimini ve ekolojisini alt üst ediyor.

Son patlama Endonezya'da oldu

Son bilinen süper volkan patlaması 70 bin yıl önce Endonezya’nın Sumatra bölgesinde bulunan Toba gölünde meydana gelmiş. Patlama sonucu dünyada altı ya da sekiz yıl boyunca “volkanik kış” hakim olmuş ve yer kabuğunun ısısı 3C ila 5C derece azalmış.
Bilimadamları yakın bir gelecekte bilinen herhangi bir süper volkanın patlamasının beklenmediğini, ama patladığı zaman da yıkıcı sonuçlarını bilmekte yarar olduğunu söylüyorlar.
Dünyanın en çok bilinen altı süper volkanından üçü ABD’de, biri Endonezya’da, biri Yeni Zelanda’da ve biri de Japonya’da bulunuyor.