Veri güvenliği ve yedekleme süreçleri, günümüzde kurumsal şirketler için vazgeçilmez ve kritik bir önem arz ediyor. Giderek dijitalleşen iş yaşamında, veri kaybına uğramak veya güncel olmayan verilerle çalışmak zorunda kalmak pek çok şirket için rekabette birkaç adım geriye düşmek anlamına geliyor. Bu konuda toleransın en az olduğu sektörlerden biriyse bankacılık ve finans sektörü. Bu sektörde iş yapan firmalar hem devasa iş hacmi nedeniyle sürekli büyüyen verilerini iyi saklamak hem de yedeklemeyi doğru süreçlerle yöneterek güncel verilere anında ulaşabilmek zorundalar. Üstelik bu konudaki regülasyonların son derece sıkı olması da firmaların yedekleme ve arşivleme çözümlerine ekstra önem vermesini gerektiriyor.
Türkiye’nin köklü bankacılık ve finans kuruluşlarından Türk Ekonomi Bankası da (TEB), bu konuda önemli bir adım atarak veri yedekleme sistemlerini yenilemeyi seçti. TEB’in Platin Bilişim desteğiyle yenilenen merkezi ve akıllı veri yedekleme sistemiyle birlikte, farklı sunucularda ve işletim sistemlerinde tutulan verilerin ortak raporlaması ve yedeklemesi sorunu ortadan kaldırılmış oldu. Platin Bilişim’in uzman kadrosuyla kurduğu Symantec Netbackup çözümü sayesinde TEB, hem zaman ve işgücü tasarrufu sağladı, hem de ölçülebilir ve raporlanabilir bir yedekleme sürecine kavuşmuş oldu.
 
TEB, yedekleme verimliliğini artırmayı başardı
Butik bir “Veri Güvenliği” firması olarak hizmet vermeye başladığı 2001 yılından beri “Veri Koruma”, "Arşivleme", "İş Sürekliliği", "IT Altyapı yönetimi", "Güvenlik" ve "Profesyonel Hizmetler" konularında faaliyet gösteren Platin Bilişim’in kurulumunu gerçekleştirdiği Symantec Netbackup çözümü, TEB’in daha çevik ve süreğen bir yedekleme yönetimine sahip olmasını sağladı. Proje kapsamında TEB’in en önemli kazanımları hem dağıtık yedekleme süreçlerinin getirdiği iş yükünün azaltılması hem de merkezi ve uygulama bazlı akıllı yedekleme sayesinde restore sürelerinin kısaltılması oldu.
Proje sayesinde TEB, her ay 60 adam/saat ayırdığı kartuş yedekleme operasyonu için artık sadece 2 adam/saat ayırıyor. Ayrıca bu proje sayesinde; yedeklenen kartuşların depolama sorunu ve yedeklemeden kaynaklı olası güvenlik problemleri de minimize edilmiş oldu.
Proje hakkında bilgi veren TEB Bilişim Teknolojileri Altyapı Yönetimi Direktörü Uğur Erduğrul, “Symantec Netbackup çözümüne geçerek yedekleme süreçlerinde ciddi anlamda verimlilik elde ettik” dedi ve ekledi: “Petabytelar seviyesine ulaşan ve farklı sunucularda tutulan kaynak verilerin yedeklenme işlemleri bizim için giderek verimsiz bir süreç haline gelmeye başlaması sebebiyle bu konuda yenilikçi ve merkezi bir çözüm arayışındaydık. Yedekleme süreçlerinde birkaç çözüm kullanmak yerine tek bir yazılım kullanmayı tercih ettik ve Symantec Netbackup çözümünde karar kıldık. Ürün entegrasyon projesi kapsamında Platin Bilişim’den destek aldık. Proje kapsamında sadece yeni bir ürün değil, yeni bir yaklaşım benimsemiş olduk. Yedekleme özellikle finans ve bankacılık sektöründe ihmal edilmemesi gereken bir süreç zira yedeklemenin işe doğrudan etkisi, önemli bir veriye yedeklemeden geri dönülememesi veya zamanında dönülememesi ile net bir şekilde görülebilir. Platin Bilişim’in desteğiyle hayata geçirdiğimiz çözüm ile sisteme dokunmasak bile yedeklemeler yüksek başarı ile çalışıyor. Proje kurulumu esnasında Platin’in herhangi bir sorun olması durumunda geri dönüşünün çok hızlı olması ve çözüm sunabilme yetenekleri de memnuniyetimizi artırdı. Projeyle ilgili sorularımızın cevabını mutlaka aldık ve profesyonel ortamda, sıcak bir ilgiyle çalıştık. Platin Bilişim, yaklaşık 2,5 yıl daha TEB’e destek sunuyor olacak. Ayrıca 2015 yılında, yazılım versiyon güncellemesi kapsamında da Platin Bilişim’den hizmet alacağız. Proje için TEB ekibi olarak da ciddi anlamda mesai harcadık. Tüm ekip arkadaşlarım oldukça özveri ile projenin başarı ile tamamlanması için fedakârlıkta bulundu. Ancak yapılan teknolojik yatırımın geri dönüşünü almamız bizi çok memnun etti. Banka olarak iş süreçlerimizi hızlandırmak adına teknoloji yatırımlarımıza devam edeceğiz”. 
 
TEB ve Platin Bilişim sinerjisi ile gelen verimlilik
Geliştirilen proje hakkında açıklama yapan Platin Bilişim Genel Müdürü Ayhan Bamyacı, TEB bilgi teknolojileri ekibinin sinerjisi sayesinde projenin kısa sürede tamamlandığını belirterek şunları söyledi: “Günümüzdeki yaygın uç nokta kullanımı nedeniyle, kurumsal veriyi oluşturan değerli bilgiler sadece sunucularda bulunmamaktadır. Çalışanların bilgisayarlarında da oluşan kurumsal verinin yedeklenmesi giderek daha önemli bir gereklilik haline gelmektedir. Kurumsal şirketlerde birden fazla yedekleme yazılımı bir arada çalıştığında veya farklı tipteki sunucularda yedekleme yapıldığında, yapılan yedeklemelerin denetlenmesi ve raporlanması çok karışık bir hal alabilmektedir. Uzman kadromuz ve mühendislerimizle birlikte, müşteri ihtiyaçları doğrultusunda uyarladığımız ve özelleştirerek kurulumunu yaptığımız Symantec Netbackup bu sorunları ortadan kaldırıyor. Yedekler teyp, disk gibi faklı medyalara; deduplication, multistreaming, multiplexing gibi kompleks teknolojiler kullanılarak alınıyor. Yedeklerin dosya, “imaj”, “veri tabanı” bazında; sanal veya fiziksel sunuculara geri yüklenmesi gerekiyor. Platin Bilişim bu noktada sanal veya fiziksel, çoklu işletim sistemi ve çoklu uygulama bulunan her ortamda en efektif yedekleme sistemlerinin oluşturulması, hayata geçirilmesi ve desteklenmesi alanında TEB’e destek sundu. Ancak ekip ile oluşturulan sinerji, projenin süreçlerine yansıdı ve sonuçtan tüm ekip oldukça memnun kaldı”.
 
Platin Bilişim Teknolojileri Hakkında
Platin Bilişim 2001 yılında kurulmuş; “Veri Koruma”, "Arşivleme", "İş Sürekliliği", "IT Altyapı yönetimi", "Güvenlik" ve "Profesyonel Hizmetler" konularında faaliyet gösteren bir teknoloji firmasıdır. Uzman kadrosu ve İstanbul’daki Operasyon Merkezi ile Türkiye’deki tüm müşterilerine, yerinde ve uzaktan güvenli erişim metoduyla “Yönetilebilir Hizmetler” vermektedir.
Platin Bilişim, çözüm sağladığı ürün ve konularda uzmanlaşarak IT sektöründeki yerini almıştır. Uzmanlığındaki  konularda, farklı müşteri ihtiyaçlarına uygun implentasyonlarla, müşterilerinin yaptıkları yatırımların hızlı geri dönüşü sağlanmaktadır. Modern Profesyonel Hizmetler anlayışı ile uzmanlaşmış “Kurulum Uyarlama Servisleri” dışında, “Durum Değerlendirme (Healthcheck)”, “Göç (Migration)”, “Sürüm Yükseltme (Upgrade)” gibi kompleks servisleri de müşterilerine sağlamaktadır. “Arşivleme” ve “İş Sürekliliği” konularında deneyimli mühendislerinin güncel proje tecrübeleri ile farklılık yaratılmaktadır.
 
IT Altyapıları konusunda yüksek standartlara sahip firmaların ürünleri ile sorunsuz, uzun vadeli ve güvenilir çözümler üretilmektedir. Platin Bilişim’i rakiplerinden ayıran en önemli farkı, sağladığı Profesyonel Hizmetlerin yüksek standartları ve uyguladığı başarısı kanıtlanmış metodolojilerdir. PMI standartlarında uyguladığı Proje Yönetimi Sistemi sayesinde projeleriniz belirlenen bütçe, süre ve kalitede tamamlanabilmektedir.
 
Türk Ekonomi Bankası (TEB) Hakkında
Türk bankacılık sektörünün saygın ve ayrıcalıklı bir finans kurumu olan Türk Ekonomi Bankası (TEB), bankacılık faaliyetlerine 1927 yılında başlamıştır. Kurulduğu yıldan bu yana genişlettiği şube ağı, ürün ve hizmet çeşitliliğiyle yatırım, leasing, faktoring, portföy yönetimi gibi finans sektörünün çeşitli alanlarında faaliyetlerini sürdürmektedir. Şubat 2005’te dünyanın en güçlü bankalarından biri olan ve 80’i aşkın ülkede faaliyet gösteren BNP Paribas, Şubat 2000’de halka açılan TEB’e ortak olmuştur. TEB, BNP Paribas ile gerçekleştirilen ortaklığın ardından, kurumsal, ticari ve özel bankacılık alanlarındaki uzmanlığını bireysel bankacılık, işletme bankacılığı ve KOBİ bankacılığı alanlarına da taşımaktadır. 31 Aralık 2014 tarihli finansal sonuçlara göre TEB, 63 milyar TL değerindeki konsolide aktif büyüklüğü ve 10 binden fazla çalışanıyla Türk finans sektörünün büyük oyuncularından biridir.